szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Világbank becslése szerint akár öt évig is eltarthat a helyreállítás Japánban a március 11-i földrengés és szökőár nyomán, a károk nagysága pedig 235 milliárd dollárra rúg.

Hétfőn kiadott értékelésében a nemzetközi pénzintézet rámutatott, hogy a károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg, és a katasztrófa az idei gazdasági növekedést 0,5 százalékponttal csökkenti. Különböző becslések szerint a károk mértéke 123 és 235 milliárd dollár között mozoghat, a biztosítóknak pedig 14 és 33 milliárd dollár közötti összeget kell kifizetniük a károsultaknak. A Világbank utalt arra, hogy példátlan mértékben rongálódott meg az infrastruktúra és az ingatlanok. Bizonytalansági tényező Fukusima egyes számú atomerőműve, ahol még nem múlt el a vészhelyzet. 

A japán belügyi és tájékoztatási minisztérium adatai szerint 120 ezer ház rongálódott meg a természeti csapás következtében, közülük 14 ezer teljesen romba dőlt. Az ország északkeleti részén még mindig 850 ezer háztartásban nincs áram, és 446 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. 

A rendőrség által hétfőn kiadott becslés szerint a 9-es erősségű földrengés és a szökőár több mint 18 ezer ember életét olthatta ki. A hivatalos veszteséglistán 8450 halott szerepel, az eltűntek száma pedig 12 931. A számok drasztikusan emelkedhetnek, mivel csak egyedül Mijagi prefektúrában több mint 15 ezer ember veszthette életét.

A fő japán sziget, Honsú északkeleti partvidékét vasárnap éjjel két, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg. Mindkét földmozgás epicentruma a Csendes-óceánon, Japán partjaitól mintegy 100 kilométerre volt, epicentruma pedig a tengerfenék alatt 33 kilométerrel. A március 11-i nagy földrengést eddig mintegy ötszáz utórengés követte, közülük majdnem negyven esetében a rengés ereje meghaladta a 6 egészet.

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen