szerző:
hvg.hu

Közzétették az első felvételeket a japán földrengés után megsérült atomerőmű belsejéről, illetve arról, milyen körülmények között végzik a munkájukat a „fukusimai 50-ek” néven emlegetett, sokak által máris hősként tisztelt dolgozók – akik nemrégiben már újabb társakat kaptak az atomkatasztrófa elhárítására.

Homályos és sötét a fukusimai atomerőmű 1-es és 2-es blokkjának vezérlője, szinte csak a gumiból készült védőruhát viselő munkások elemlámpái világítják meg a helyiséget – ez látható a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) által közzétett első olyan fotókon, amelyek a földrengés és cunami után megsérült erőmű belsejében készült. Bár a március 11-én történt természeti csapások óta már sokféle technikával próbálták lehűteni a reaktorokat, a vészhelyzetet a mai napig sem sikerült teljesen elhárítani a Tokiótól északkeletre fekvő erőműben.

Két munkás adatellenőrzést végez a fukusimai erőműben. A képre kattintva megtekintheti galériánkat.
©
Adatokat gyűjtenek az 1-es és 2-es reaktor vezérlőjében
©
Szintmérőket ellenőriz az egyik munkás az 1-es és 2-es reaktor vezérlőjénél
©

Az elhárítási munkák egy korábbi szakaszában a hatóságok és az erőművet üzemeltető Tepco cég mindössze 50 dolgozót hagyott a létesítményben a sugárzás magas szintje miatt. Azóta sem tudni, pontosan kik ők, a japán közvélemény – és egyre inkább a nemzetközi is – is valódi hősnek tekinti őket, mert életüket kockáztatják hazájuk biztonságáért. Később 150-re nőtt a katasztrófa elhárításán dolgozók száma, majd még több munkás érkezett.

Az erőmű áramellátásán dolgozó munkások (a 3-as és 4-es reaktornál)
©
Napok óta folyik az áramellátás visszakapcsolása (az 5-ös és 6-os reaktornál). A képre kattintva megtekintheti galériánkat.
©

A dolgozók egy része tudja, hogy ez lehet az utolsó munkája – írja a brit Daily Mail, amely szerint az erőműben dolgozók közül öten már meghaltak és 15-en megsérültek. A NISA bejelentéséből ma kiderült, hogy csütörtökön három szakember szenvedett sugárfertőzést munka közben. A kábelek lefektetésén dolgozó három munkást óránként 170-180 millisievert sugárzás érte, ez magasabb, mint a maximálisan megengedett 150 millisievert. Kettejüket kórházba is szállították.

A sajtóban a válság csúcspontján jelentek meg az erőműben dolgozók rokonainak első beszámolói. Az egyik dolgozó felesége azt mondta, férje annak ellenére folytatta a munkát, hogy tudta, erős sugárzás érheti. A nő szerint férje egy e-mailben azt írta neki: „Kérlek, élj tovább is jól, egy ideig nem tudok hazajönni.” Egy másik, az ABC által lefordított üzenetben az egyik szakember lánya azt közölte: „Az édesapám az atomerőműbe ment, soha nem láttam még így sírni édesanyámat. Az erőműben dolgozók küzdenek, magukat áldozzák fel, hogy másokat megvédjenek. Kérlek, apa, gyere haza.”

Közben magas radioaktív sugárzást mutattak ki az erőmű környékén termelt zöldségekben és tejben, illetve sugárzást mutattak ki a tokiói csapvízben is – a szakemberek szerint viszont bár a sugárzás szintje meghaladja a határértéket, a legtöbb esetben az egészségre mégsem ártalmas közvetlenül. A sugárzó részecskék pedig már elérték az USA és Izland partjait is (a helyi hatóságok szerint a sugárzás erőssége azonban szinte minimális).

Megsérült út Nakában, a március 11-i földrengés után
©
A helyreállított út Nakában
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A BÉT-en is örülnek a japán és líbiai fordulatnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 286,47 pontos emelkedéssel, 22447,63 ponton nyitott hétfőn. Az index a legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 1,29 százalékkal erősödött. A japán fukusimai atomerőmű hűtésében elért fordulat és a líbiai helyzet kedvező alakulása miatt korábban egyértelműen pozitív nyitásra számítottak az elemzők, akik szerint a jó hangulat később is kitarthat.

MTI Gazdaság

16-25 ezer milliárd jenre becsüli Japán az anyagi kárt

A japán kormány a földrengés és az azt követő szökőár miatti közvetlen anyagi kárt értékét 16-25 ezer milliárd japán jenre (38-56 ezer milliárd forint) becsüli, amivel az minden idők legnagyobb anyagi kárral járó természeti katasztrófájává válhat.

MTI Világ

Forráspont közelében a japán erőmű fűtőrúdtárolója

Melegszik a fukusimai Daiicsi atomerőmű 2. blokkjából származó elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize, s már majdnem forrásponton van - közölte Hidehiko Nisijama, a japán Nukeáris-biztonsági Ügynökség munkatársa kedden.

MTI Világ

Ázsiában nem esznek japán élelmiszert

Ázsia-szerte egyre több üzletben veszik le a polcokról, illetve törlik az éttermi kínálatból a japán élelmiszereket radioaktív szennyezéstől tartva.

Hírszerző/FH Világ

Fukusima: radioaktív részecskék a tengervízben

A TEPCO a tokiói áramszolgáltató is, közlése szerint a japán kormány által meghatározott határérték 126,7-szerese volt a radiokativ jód mennyisége a tengervízben, míg a radioaktív cézium szintje 24,8-szorosa volt a megengedett értéknek.

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

Macron őrültségnek nevezte a szíriai török hadműveleteket

Macron őrültségnek nevezte a szíriai török hadműveleteket