szerző:
MTI

Az uniós gazdaságpolitikai prioritások érvényesítése során az EU teljes mértékben tiszteletben fogja tartani a tagállamokban folyó társadalmi párbeszédet - hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben, az uniós vezetők, valamint az európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetőinek háromoldalú tanácskozásán. A megmozdulás alatt több incidens zajlott le a tüntetők és a helyi rendőrség között.

"Olyan menetrendre van szükségünk, amely intelligens, fenntartható és bevonó jellegű növekedést biztosít, valamint erős a szociális dimenziója. Az Európa 2020 stratégia ilyen menetrend" - mondta Barroso. Hangsúlyozta: az unió elkötelezett amellett, hogy a szociális párbeszédet a szegénység elleni küzdelem, a képességek javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében folytassák.

A háromoldalú szociális csúcson José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és – a Tanács soros elnökségének képviseletében – Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott az európai munkavállalói és munkáltatói szövetségek vezetőivel. Megbeszélésük középpontjában a költségvetési és államháztartási konszolidációnak a munkahelyekre és a növekedésre gyakorolt hatása, valamint a szociális partnereknek az irányításban játszott szerepe állt. A megbeszélésen a soron következő elnökségeket ellátó Lengyelország és Dánia miniszterelnöke is részt vett. 

A csúcstalálkozón az uniós vezetést képviselő résztvevők megerősítették, hogy a csütörtök-pénteki állam- és kormányfői EU-értekezleten várhatóan megállapodást érnek el a gazdasági válság átfogó kezeléséről, és egy új irányítási struktúra mellett alapvető szerkezeti reformok kezdeményezésére is sor kerül.

A tárgyalt témák közül Orbán Viktor kiemelte az uniós gazdasági kormányzás megteremtését célzó hat jogszabálytervezetet, amely már most elnyerheti a résztvevők egyetértését. Ezután - tette hozzá - megkezdődhetnek a tárgyalások a tervezetekről az Európai Parlamenttel, és a júniusi EU-csúcsra, vagyis a magyar elnökség lezárulta előtt megszülethet a megállapodás ebben a kérdésben. "A hat jogszabály csökkenteni fogja az államadósságokat, munkahelyeket fog teremteni, és meg fogja akadályozni, hogy az európai országok újra eladósodjanak" - hangoztatta a miniszterelnök. 

Van Rompuy úgy fogalmazott, hogy az említett programok elfogadásával az EU fordulóponthoz érkezett a válságkezelésben. A témáról kiadott közlemény szerint a találkozón a munkaadói és szakszervezeti szövetségek egyetértettek abban, hogy szorosabb gazdasági együttműködésre és munkaerő-piaci reformokra van szükség. Jelezték, hogy a szociális partnerek számára megfelelő részvételi lehetőséget kell biztosítani a nemzeti reformtervek meghatározásában, valamint az Európa 2020 stratégia egészének végrehajtásában. 

Philippe De Buck, a munkaadói szövetségeket képviselő BusinessEurope főigazgatója egyetértett a reformok és a versenyképesség javításának szükségességével. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a pénzügyi konszolidáció idején is figyelni kell a szociális vívmányok megőrzésére. Ő is megerősítette a munkaerő-piaci reformok és az EU 2020 program kiemelt jelentőségét. 

John Monks, az ETUC szakszervezeti szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón jelezte, a munkavállalóknak súlyos fenntartásai vannak az uniós gazdasági koordináció területén mutatkozó fejlemények miatt. Üdvözölte mindazonáltal, hogy az uniós vezetők a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre kívánnak összpontosítani, és ő is kiemelte a mélyreható szociális párbeszéd szükségességét.

A sajtótájékoztató alatt tízezres tömeget megmozgató tüntetés zajlott az unió központi épületeinek körzetében belga szakszervezetek szervezésében. A tüntetők az uniós szociális modell megőrzését sürgették, illetve szót emeltek a tagországok között (önkéntes alapon) kötendő versenyképességi paktum ellen. 

A megmozdulás alatt több incidens zajlott le a tüntetők és a helyi rendőrség között. Monks jelezte, hogy Európa más városaiban is szerveztek tüntetéseket. 

Barrosoék hangoztatták annak fontosságát, hogy az unió meghallgassa a tüntetők üzenetét. Leszögezték, hogy az EU kellő érzékenységgel figyel az akció keretében felvetett problémákra. Nincs szó a szociális védelem leépítéséről - emelte ki Van Rompuy -, de az uniós szociális modell megőrzése függ attól, hogy milyen eredményeket ér el az EU a gazdasági növekedés felgyorsításában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Brüsszeli lapok foglalkoznak Magyarországgal

„Saját útját járja Budapest” címmel közölt cikket csütörtökön a La Libre Belgique című belga napilap arról a bejelentésről, hogy Magyarország egyelőre nem csatlakozik az Európai Unió versenyképességi paktumához. A European Voice című brüsszeli hetilapban pedig a véleményoldalon arról jelent meg írás, hogy a közép-európai EU-elnökségek éve a várakozásoktól elmaradva indult.

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni