szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mint arról szombat reggel már beszámoltunk, újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét. A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés - az első hírek szerint, ám a tokiói kormány később bejelentette: jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítény közelében a tengervízben.

Ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél. A pénteken vett mintákban a jód 131-es izotóp radioaktivitása 6500-szorosa volt a megengedett határértéknek, szemben az előző napi 1100-szoros értékkel, míg a cézium-134-es és cézium 137-es izotópok radioaktivitása majdnem négyszeresére nőtt. Ugyanakkor még a megnőtt értékek is jóval elmaradnak attól, amit a hónap elején, még az eredeti szivárgás megszüntetése előtt mértek. 

Egy újabb baleset előfordulásának elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal pénteken utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítse meg a földrengések és szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!