szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint kétszáz teherautó érkezett Kínából Észak-Koreába a rendszer alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja előtt, s ezekben feltehetőleg a phenjani elitnek szánt ajándékok voltak - jelentette szerdán egy dél-koreai honlap.

A Daily NK című oldal - amelyet a phenjani rezsimmel szemben álló aktivisták működtetnek - közölte: egy hozzájuk kedden eljuttatott videofelvételen látszik, amint a kamionkonvoj átlépi a Jalu (Amnok) folyót Kína és Észak-Korea határán. A felvétel április 14-én készült, egy nappal Kim Ir Szen, a "Nagy Vezér" születésnapja előtt, amelyet "a Nap Ünnepének" neveznek.
   
Ebből az alkalomból a phenjani vezetés szokás szerint megajándékozza a Munkapárt és a hadsereg vezetőit televízióval, karórával, egyéb háztartási cikkekkel, hogy megerősítse hűségüket a "Nagy Vezér" fia, az 1994 óta hatalmon lévő Kim Dzsong Il iránt.

A fotókat is közzétevő Daily NK szerint egy ilyen méretű teherautó-konvoj ritkaságnak számít a kelet-ázsiai országban. A szállítmányban "feltehetően Kínában készíttetett ünnepi ajándékok voltak" - jegyezte meg a videofelvételt a honlaphoz eljuttató forrás.
   
A forrás hozzátette, hogy az egyebek közt értékes szórakoztatóelektronikai berendezésekből, például nagyképernyős televíziókból álló idei ajándékszállítmányt előzőleg a közös határ keleti végénél fekvő kínai kikötővárosban, Tantungban (Dandong) raktározták, mielőtt elindították volna a határ túloldalán lévő Szinidzsu felé.
   
Az országot sújtó rendkívüli gazdasági nehézségek és a krónikus élelmiszerhiány ellenére a phenjani kommunista rezsim évről évre dollármilliókat költ arra, hogy megajándékozza kádereit a néhai Kim Ir Szen, valamint fia, Kim Dzsong Il születésnapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő