szerző:
MTI

Megkezdődött a világ legmagasabban fekvő autópálya-alagútjának építkezése a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban - jelentette a Hszinhua hírügynökség szerdán.

A Trola hegységen átvezető alagút 4240 és 4380 méter magasan épül és a Szecsuan-Tibet autópálya része, amely a keleti Csengtut (Chengdu) köti össze nyugaton Lhászával. A 7 kilométer hosszú alagút a hegyen átkelés idejét az eddigi több mint két óráról mindössze 10 perc körülire zsugorítja - tájékoztatott Li Ming, az építkezés menedzsere. Elmondta, a tényleges kezdéshez elsőként egy 14 kilométeres utat kell építeniük a hegy keleti oldalában. Az alagút építését a tervek szerint négy év múlva fejezik be, a beruházás teljes összege meghaladja az 1,1 milliárd jüant (172 millió dollár). A 2415 kilométer hosszú Szecsuan-Tibet autópályát a világ egyik legéletveszélyesebb autóútjaként tartják számon; 14 hegyen, mintegy tucatnyi folyón vezet át az útja 4-5000 méter magasan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!