szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fukusimai atomerőművet működtető japán Tepco cég egyik volt dolgozója szerint az atomkatasztrófával kapcsolatban hazudtak az embereknek és sosem fog kiderülni az igazság arról, mi is történt pontosan a márciusi földrengést és cunamit követően - hangzik el a Spektrum tévécsatorna On the Spot című sorozatának legújabb, szerda este képernyőre kerülő epizódjában.

A sorozat készítői, Cseke Eszter és S. Takács András a márciusi földrengést és cunamit követően az emberek mentalitására voltak kíváncsiak, azaz hogy miképpen dolgozzák fel az országot sújtó eddigi legpusztítóbb természeti katasztrófát és nukleáris balesetet. A két újságíró Tokiótól az epicentrumhoz legközelebb eső Sendai városán át a minami-sanrikui menekülttáborig több helyszínen is forgatott.

A két újságíró a cunami után két nappal már a helyszínen volt, de a megsérült fukusimai atomerőműből érkező hírek miatt később – sok más újságíróval együtt – ők is elhagyták az országot. Úgy tűnik, nem ok nélkül, hiszen ahogyan az alábbi videóban is hallható, a reaktorokat működtető Tepco cég egyik volt dolgozója szerint hazudtak az embereknek és sosem fog kiderülni az igazság arról, mégis mi történt pontosan. Ő – bár a polgármester csak egy héttel később rendelte el az evakuálást – az erőműben történt robbanás hírére családjával azonnal elmenekült.

Cseke Eszter és S. Takács András egy hónappal később visszatértek Japánba, hogy a katasztrófa után történtekről forgassanak. Ekkor találkoztak a Tepco nyugdíjas szakértőjével, aki a menekülttábor matracokkal, a túlélők személyes tárgyaival, illetve a külföldről érkezett adományokkal teli helyiségében beszélt a balesetről, annak lehetséges okairól és következményeiről.

Az On the Spot is segítette a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtését, amelyet egy japán iskola újjáépítéséért indítottak. A műsor készítői az 1749-es segélyvonalra hívták fel a figyelmet, amelyen hívásonként 200 forinttal lehetett támogatni a kezdeményezést. Az akció eredményeképpen közel 27 millió forint gyűlt össze.

A japán túlélők történeteiről, a mentési munkálatokról, a menekülttábori körülményekről, a megrendült helyi vezetőről és még a katasztrófa árnyékában is alkotó újságíróról szóló beszámoló ma este 21.20 perctől látható a Spektrumon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Radar 360: Orbán szerint csak az oltásokkal jöhet vissza a béke

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Annyira hiányzott neki a repülés, hogy a karanténban fedélzeti menüket kezdett el készíteni

Eljárás indult egy magyar nő ellen, aki úgy házasodott újra, hogy az előző férjtől még nem vált el

Eljárás indult egy magyar nő ellen, aki úgy házasodott újra, hogy az előző férjtől még nem vált el