szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Martin Schulz német szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője jelölteti magát az Európai Parlament (EP) elnökének - írta kedden a politikust idézve a Luxemburger Wort című újság.

Az EP élén 2012 elején várható változás, mert idén év végén lejár a jelenlegi elnök, Jerzy Buzek lengyel konzervatív politikus elnöki megbízatása. A két legnagyobb EP-frakció, a kereszténydemokraták és a szocialisták között megállapodás van érvényben. Ennek értelmében megosztják egymás között az EP-elnöki tisztséget úgy, hogy az ötéves parlamenti ciklus egyik felében az egyik, a másik felében a másik frakció jelöli az EU-szerv elnökét. Az EP első embere vezeti a plenáris ülésen a fontosabb vitákat, és ő képviseli az Európai Parlamentet többek között az EU-csúcstalálkozókon is. Schulz 1994 óta tagja az Európai Parlamentnek, 2004 óta a szocialista frakció vezetője. Schulz az év elején élesen bírálta a december végén elfogadott magyar médiatörvényt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!