szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovénia a fukusimai katasztrófa ellenére még legalább húsz évig termel elektromos energiát atomerőművében - közölte Darja Radic, Szlovénia gazdasági minisztere.

Darja Radic azt mondta, Szlovénia nem adja fel atomenergetikai terveit a baleset miatt. A miniszter szerint a kormány öt különböző energiaellátási forgatókönyvet készített a 2030-ig terjedő időszakra és valamennyiben szerepel az atomipar. Az öt javaslat társadalmi vitáját követően a kormány a legjobbat küldi a parlament elé, amely az év végéig dönthet a kérdésben - tette hozzá.

Az 1984-ben épült krskói atomerőműben jelenleg egy reaktor üzemel, az erőmű a horvát, illetve a szlovén állam közös tulajdonában áll. A krskoi reaktor a szlovén áramszükségletek mintegy 40 százalékát fedezi. Korábban a szlovén kormány az atomerőmű további egy reaktorral való bővítését jelentette be, bár a kérdésben végleges döntés még nem született.

A minisztérium energiaügyi főosztályának vezetője pénteken, az ország új energiaprogramjának bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a felvázolt öt forgatókönyv közül kettőben szerepel a krskoi erőmű bővítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában