szerző:
hirado.hu
Tetszett a cikk?

Egy tizenéves lány a csodával határos módon túlélte a mészárlást, miközben a tömeggyilkos Breivik háromszor is rálőtt a norvég Utoya szigeten - számol be a Daily Mirror brit napilap.

A lövöldözés kitörésekor a 16 éves Andrine Johansen a sziget egyik kávézójában ült, leszaladt a partra, de nem talált magának jó rejtekhelyet. Végül egy szikla mögött sikerült elbújnia, miközben Anders Behring Breivik egyenként végzett több barátjával is – számolt be a Daily Mirror című lap. A 32 éves gyilkos, aki módszeresen járta körbe a szigetet újabb áldozatok után kutatva, idővel a lányra is rátalált a parton.

Andrine elbeszélése szerint a Glock típusú pisztollyal és Ruger 14-es puskával felszerelt Breivik tíz méterre volt tőle, amikot meglátta; célba vette, de a lövés pillanatában a lány a hideg tengervízbe vetette magát.

Háromszor húzta meg a ravaszt a dumdum golyókat használó Breivik. Az első lövedék a lányt jobb oldalán találta el, és a mellkasán áthatolva átlyukasztotta a tüdejét. A második a kitágult melegítőfelsőjén ment át, de őt nem érintette, és a cipőjén átfúródó harmadik golyó ugyancsak nem érintette a lábát. Andrine halottnak tettette magát az egyre véresebbé váló vízben, és Breivik ekkor már más célpontot keresett magának. A lány harminc percig feküdt így a vízben. Valószínűleg a rendkívül hideg víz menthette meg az életét, mivel az elősegítette a véralvadást. „Láttam a gyilkos tekintetét, amint a fegyverén keresztül megcéloz engem és háromszor rám lő” - nyilatkozta a kórházban Andrine.

Norvégia gyászol a kettős merénylet után. Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Andrine anyja partnerével Bulgáriában, 2400 kilométerre volt a mészárlás idején, de a hírre hazautazott. Azt mesélte, lánya elhatározta, hogy nem hajlandó meghalni egy mániákus puskagolyójától, a saját vérével festett víz tetején lebegve, magát ébren tartva várta meg a mentőket, miközben körülötte több barátjának a holtteste feküdt.

Sms-váltás az őrület szigetéről

Korábban ismertté vált egy másik túlélő, az ugyancsak 16 éves Julie Bremnes és édesanyja hosszas sms-váltása, amelyet a lövöldözés, illetve a lány bujkálása közben folytattak. A lány először a vízbe menekült, majd több társával együtt sziklák mögött húzta meg magát, egészen Breivik lekapcsolásáig. Az sms-folyam egy és negyed órán át tartott, a részletekről itt olvashat.

A vízbe menekülő norvég fiatalokat egyébként elsőként egy Norvégiában dolgozó, éppen családjával nyaraló német férfi, Marcel Gleffe kezdte el menteni bérelt csónakjával. A férfi több tucatnyi fiatalt mentett meg, a róla szóló cikket itt olvashatja.

Norvégia gyászol a kettős merénylet után. Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A norvég rendőrség nemrég közzétette 13 áldozat nevét. A legfiatalabb egy 14 éves lány, a legidősebb egy 51 éves nő, ő az oslói robbantás áldozata lett.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utoya szigetén Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 76-an haltak meg.

További hírek a tragédiáról itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!