#oslói robbantás

MTI Világ

2012-ben kezdődhet csak a norvég mészáros pere

A múlt pénteki norvégiai kettős merénylet gyanúsítottjának, a tetteit beismerő Anders Behring Breiviknek a pere nem kezdődhet meg 2012 előtt - közölte csütörtökön a királyi ügyész.

hvg.hu Világ

Szétplasztikáztatta az arcát Breivik

Súlyos nárcisztikus személyiségzavarban szenvedett Anders Behring Breivik, aki pénteken a norvégiai Utoya szigetén végzett 68 táborozó fiatallal, illetve ugyanekkor pokolgépes merényletet hajtott végre Oslo belvárosában. Svenn Torgersen, a norvég Dagbladet által megkérdezett klinikai pszichológus a merénylő tetteit elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a 32 éves férfi súlyos mentális betegségben szenved.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Norvég mészárlás: nyomozzanak-e a magyar szolgálatok?

Magyarországon a romák ellen elkövetett támadássorozat volt hasonló eszmei gyökerű, mint az oslói merénylet – véli Gulyás József, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori SZDSZ-es tagja. Márpedig a gyilkosságsorozat arról is árulkodott, hogy a biztonsági szolgálatok milyen mértékig képesek ellenőrzésük alatt tartani a szélsőséges nézeteket valló fanatikusokat. Gulyás Gergely, a bizottság alelnöke szerint azonban nincs magyarországi relevanciája a tömeggyilkosságnak.

hvg.hu Világ

Breivik akár 30 évre is börtönbe mehet

Amennyiben emberiesség elleni bűntettel vádolják a 76 halottal járó pénteki kettős norvégiai merénylet gyanúsítottját, Anders Behring Breiviket, akár 30 évet is börtönben kell tölteni - írja az Aftenposten című norvég lap kedden Christian Hatlo ügyészt idézve.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A norvég mészáros nem pszichopata, hanem fanatikus

Fanatikus, okos emberként jellemzik a hvg.hu által megkérdezett szakértők a norvég mészárlással gyanúsított Anders Behring Breiviket, aki valószínűleg prófétaként tekint önmagára, és elképzelhető, hogy soha nem bánja majd meg a tettét. Kérdés, lesznek-e követői.

hvg.hu Világ

Magyar barátja volt a norvég mészárosnak

Egy Norvégiában élő magyar származású férfi volt a legjobb barátja Anders Behring Breiviknek, a 93 halálos áldozatot követelő norvégiai terrortámadások elkövetőjének - derül ki az internetre felkerült naplójából. Breivik Budapesten is járt.

MTI Világ

Breivik a tettéről: "könyörtelen, de szükséges"

Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét az a fiatal norvég férfi, aki beismerte, hogy pénteken egy baloldali ifjúsági táborban lelőtt legalább 86 tinédzsert, és pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, ahol heten haltak meg.

hvg.hu Nagyítás

Túlélők és áldozatok a norvég mészárlás után - Nagyítás-fotógaléria

Anders Behring Breivik ámokfutásában a legfrissebb, nem végleges adatok szerint 76 ember vesztette életét. A norvég férfi Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági szervezet táborában rendezett vérfürdőt, miután pokolgépet robbantott Oslo belvárosában. Ügyvédje szerint védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változásokra van szükség. "A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges."

MTI Világ

Norvégia: az iszlám fenyegetettség "eltakarta" a többi veszélyt

Az iszlám terrorizmus az elmúlt években minden más fenyegetettséget "elhomályosított", s Európa rendkívül kevés figyelmet fordított a szélsőjobboldali fenyegetésre - így fogalmazták meg pártállástól függetlenül a legtekintélyesebb németországi lapok és terrorizmus-szakértők a szélsőjobboldali norvég férfi által elkövetett merényletek legfőbb tanulságait.

MTI / hvg.hu Világ

Norvégia: eredménytelen rendőri akció

A norvég rendőrség kommandós egysége őrizetbe vett hat személyt Oslóban vasárnap a kettős merénylettel összefüggésben - értesült a Sky News televíziós állomás, míg az NRK norvég televízió arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma 93-ra emelkedett.

MTI / hvg.hu Világ

A norvég mészáros azt állítja, egyedül ölt

A kettős merénylet elkövetésével gyanúsított norvég férfi azt állítja, hogy egyedül cselekedett, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét - közölte Sveinung Sponheim, a norvég rendőrség parancsnoka.

hvg.hu Világ

Így pózolt fegyverrel a norvég merénylő - fotóval

Videofelvételt és egy hosszú manifesztumot tett közzé a norvég terrorakciókkal gyanúsított Anders Behring Breivik nem sokkal a pénteki oslói bombatámadás előtt az interneten - adta hírül a norvég TV2 televíziós csatorna.

Világ

Fotó: Ezen a farmon élt a norvég ámokfutó

Ezen a farmon lakott Anders Behring Breivik, a 92 ember életét kiontó norvég ámokfutó. A férfi, mielőtt autóba szerelt bombát robbantott fel Oslóban, és lövöldözni kezdett a közeli sziget ifjúsági táborában, hat tonna műtrágyát vásárolt.

1 2 3
Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

A címlapról ajánljuk