szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendkívüli időjárási körülmények, a lengyel személyzet kiképzésének alapvető hiányosságai, a túl nagy sebesség és a veszélyesen alacsony magasságba ereszkedés, valamint az orosz irányítótorony által adott téves adatok együttesen okozták a Tu-154-es lengyel kormánygép 2010. április 10-i katasztrófáját Szmolenszk mellett - állapította meg a hivatalos lengyel vizsgálatot végző bizottság jelentése.

A sűrű ködben bekövetkezett katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük Lech Kaczynski akkori lengyel államfő és felesége. A lengyel küldöttség, benne magas rangú állami, katonai, egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek a Szmolenszk melletti Katynba (Katiny) tartott, ahol ünnepélyes megemlékezést rendeztek volna a lengyel hadifoglyok kivégzésének 70. évfordulóján.

A Jerzy Miller belügyminiszter által vezetett 34 tagú bizottság 328 oldalas zárójelentését pénteken, a varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett sajtóértekezleten hozták nyilvánosságra. A lengyel vizsgálat az orosz fél által végzett nemzetközi vizsgálattal párhuzamosan zajlott, és eredményeit eredetileg még a múlt év végén szándékoztak nyilvánosságra hozni. A közzétételt többször elhalasztották, miközben a Nemzetközi Repülésügyi Bizottság (MAK) által közzétett orosz jelentés megállapításait már idén januárban a közvélemény elé tárták. A késlekedést legutóbb az angol és orosz nyelvű fordítás elhúzódásával indokolták.

A lengyel jelentés közzétételére meghívták a szmolenszki katasztrófa áldozatainak hozzátartozóit is, de nem mindegyikük jelent meg, többen közülük nehezményezték, hogy a sajtóval együtt, és nem annál korábban tájékoztatták őket a vizsgálati eredményekről. A jelentés szerint a repülőgép műszakilag rendben volt, a műszerek kifogástalanul működtek, és teljesen kizárható, hogy a gépen bárki nyomást gyakorolt volna a pilótákra a leszállás végett. A gépen nem volt semmiféle robbanóanyag.

Azt is megállapították, hogy a pilóták, érzékelve a légköri viszonyokat, nem akartak leszállni, csak "próbaleszállást" végeztek, de a gép felemelése későn történt, amikor az már túlságosan közel volt a földhöz. A lengyel személyzet nem volt megfelelően kiképezve, nem végeztek elegendő számú próbarepülést és szimulátoros gyakorlatot ahhoz, hogy képesek legyenek rendkívüli időjárás körülmények között megfelelően cselekedni. Ezenkívül a személyzet tagjai közötti együttműködés sem volt megfelelő.

A jelentés ugyanakkor az orosz felet is elmarasztalta: a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér nem volt biztonságos, rosszul volt megvilágítva, és a lámpák egy részét eltakarták a fák. Az orosz légiirányítók hibás adatokat adtak meg a lengyel pilótáknak a gép helyzetére vonatkozóan, amiért az függőleges és oldalirányban is eltért a helyes pályáról.

A bizottságnak, mint erre rámutattak, nem volt feladata felelősök megállapítása és megnevezése, ezért a jelentés nem is tartalmaz ilyet. A lengyel nyelvű dokumentum nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg közzétették az interneten az angol és orosz nyelvű fordítást is.
A sajtótájékoztató után a bizottság tagjai külön találkoznak az áldozatok hozzátartozóival, majd pedig Donald Tusk miniszterelnök ismerteti a kormány döntéseit a vizsgálati jelentés nyomán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!