szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Norvégiának le kell vonnia a tanulságokat a tragikus eseményekből, ez azonban ma még túl korai - hangsúlyozta Jens Stoltenberg miniszterelnök.

A norvég kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjújában hangsúlyozta: a szólás- és véleményszabadság minden demokrácia alapját jelentik, és ezért minden fajta nézetet tolerálnunk kell, még ha azok szélsőségesek is. Az erőszakot azonban semmiképp nem tűrhetjük, ezen a téren semmifajta naivitást nem engedhetünk meg - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: kormánya egyelőre még nem tudja megmondani, hogy milyen konkrét lépéseket tesz majd az Oslóban, valamint Utoya szigetén elkövetett kettős merénylethez hasonló terrorcselekmények megakadályozására.

Norvégia számára a kettős merénylet nemzeti tragédiát okozott - fogalmazott a kormányfő, aki szerint ezek a napok a mély fájdalom és a gyász napjai. Stoltenberg ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el az, ahogy a norvégok a merényletekre reagáltak, azaz - mint kiemelte - még több demokráciával, még több toleranciával és még több nyitottsággal.

A miniszterelnök szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a történtek megváltoztatják-e valamilyen irányban a norvég társadalmat. Azzal a határozottsággal azonban, amelyet a norvégok az elmúlt napokban tanúsítottak, tulajdonképpen már ki is jelölték az irányt. Norvégia továbbra is arról lesz felismerhető, amiről eddig - jelentette ki Stoltenberg, leszögezve: "Alapvető értékeinkre, a demokráciára, a nyitottságra, az emberségre támaszkodva kívánjuk továbbra is tiszteletben tartani az egymás közötti különbségeket, az emberi méltóságot és mindenki egyenlőségét." A miniszterelnök szerint kormánya továbbra is törekedni fog arra, hogy támogassa a társadalom sokszínűségét, üdvözöl minden nyilvános vitát. "Az erőszakot azonban soha nem fogadhatja el" - hangsúlyozta Jens Stoltenberg.

A miniszterelnök a jelenlegi helyzetben elsődleges feladatnak ugyanakkor azt nevezte, hogy minden tekintetben segítsék a merényletek következtében arra rászorultakat. Azokat is, akik súlyos lelki sebeket szenvedtek, és azokat is, akik szeretteiket veszítették le. A norvég kormányfő nem kívánt konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy a merényleteket elkövető Anders Behring Breivik számára mi lenne a megfelelő büntetés. "Erre a kérdésre csakis a bíróságok adhatják meg a választ" - jelentette ki Stoltenberg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Szétplasztikáztatta az arcát Breivik

Súlyos nárcisztikus személyiségzavarban szenvedett Anders Behring Breivik, aki pénteken a norvégiai Utoya szigetén végzett 68 táborozó fiatallal, illetve ugyanekkor pokolgépes merényletet hajtott végre Oslo belvárosában. Svenn Torgersen, a norvég Dagbladet által megkérdezett klinikai pszichológus a merénylő tetteit elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a 32 éves férfi súlyos mentális betegségben szenved.

hvg.hu Nagyítás

Túlélők és áldozatok a norvég mészárlás után - Nagyítás-fotógaléria

Anders Behring Breivik ámokfutásában a legfrissebb, nem végleges adatok szerint 76 ember vesztette életét. A norvég férfi Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági szervezet táborában rendezett vérfürdőt, miután pokolgépet robbantott Oslo belvárosában. Ügyvédje szerint védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változásokra van szükség. "A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges."

MTI Világ

Breivik a tettéről: "könyörtelen, de szükséges"

Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét az a fiatal norvég férfi, aki beismerte, hogy pénteken egy baloldali ifjúsági táborban lelőtt legalább 86 tinédzsert, és pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, ahol heten haltak meg.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A norvég mészáros nem pszichopata, hanem fanatikus

Fanatikus, okos emberként jellemzik a hvg.hu által megkérdezett szakértők a norvég mészárlással gyanúsított Anders Behring Breiviket, aki valószínűleg prófétaként tekint önmagára, és elképzelhető, hogy soha nem bánja majd meg a tettét. Kérdés, lesznek-e követői.

hvg.hu Világ

Pokolgép és ámokfutás Norvégiában

Az oslói kormánynegyedben hét ember halt meg, sokan megsebesültek a pénteki robbantás után. Egy a norvég fővároshoz közeli szigeten rendőrnek öltözött ámokfutó lőtt le több mint nyolcvan embert, főleg fiatalokat. Gyanúsítottként elfogtak egy norvég férfit, Anders Behring Breiviket, meghallgatása jelenleg is tart.

MTI Világ

2012-ben kezdődhet csak a norvég mészáros pere

A múlt pénteki norvégiai kettős merénylet gyanúsítottjának, a tetteit beismerő Anders Behring Breiviknek a pere nem kezdődhet meg 2012 előtt - közölte csütörtökön a királyi ügyész.