szerző:
MTI

Megbotránkoztatta Németországot ez egykori keletnémet kommunista utódpártot is magába foglaló Baloldal pártja a hírhedt berlini fallal kapcsolatos állásfoglalásával.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a parlamenti párt társelnöke, Gesine Lötzsch egy tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a fal a második világháború, valamint a néhai Szovjetunió elleni német támadás következménye volt. A kijelentés hatalmas felháborodást váltott ki német politikai körökben, az összes többi párt élesen elítélte a társelnök nyilatkozatát.

Németország éppen szombaton emlékezett a fal áldozataira annak kapcsán, hogy az egykori NDK pontosan 50 évvel ezelőtt, 1961. augusztus 13-án kezdett hozzá a Berlin keleti és nyugati felét 28 éven keresztül elválasztó mesterséges "betonhatár" építéséhez. A központi megemlékezés fő szónokai és korábban történészek egyaránt hangsúlyozták, hogy a volt keletnémet kommunista rezsim a falat - úgymond - önvédelemből, konkrétan pedig abból a célból emelte, hogy megakadályozza az NDK-ból történő tömeges elvándorlást.

Így épült a fal - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Lötzsch nyilatkozatával egy időben vált ismertté az is, hogy a Baloldal pártjának egy szombati, Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott rendkívüli kongresszusán többen ülve maradtak akkor, amikor a küldöttek az áldozatokra emlékeztek. Egyik képviselőjük mindezt azzal magyarázta, hogy - mint fogalmazott - "a fasiszta Németország nélkül a fal aligha jött volna létre".

A vasárnapi lapok első kommentárjaikban élesen elítélték a Baloldal pártjának a fallal kapcsolatos magatartását. A többi között emlékeztettek Christian Wulff államfőnek a szombati központi megemlékezésen elhangzott szavaira, amelyek szerint a  berlini fal - ahol legkevesebb 136 menekülő halt meg - semmivel nem magyarázható. Az újságok szerint a Baloldal magatartása azt jelzi, hogy az egykori keletnémet kommunista párt örököseinek nemcsak a fejében, hanem a szívében is él még a fal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában - fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában - fotó