szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európaiak többsége országa számára jónak tartja az uniót, de az eurót nem tekinti előnyösnek - derült ki az amerikai székhelyű German Marshall Fund (GMF) intézet által elvégzett és szerdán Brüsszelben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Az Európai Unió 12 országában a megkérdezettek 67 százaléka vélekedett úgy, hogy a gazdaság szempontjából jó dolog az EU-hoz tartozni. A németek (76 százalék) a legoptimistábbak, őket a lengyelek (74 százalék) és a hollandok (73 százalék) követik. Nagy-Britanniában és Bulgáriában ugyanakkor csupán 46 százaléknyian voltak ennyire derűlátóak. Az európai válaszolók 40 százaléka vélte úgy, hogy az euró (az euróövezetben) a gazdaság szempontjából üdvös, míg 53 százalék az ellenkezőjét állította. 

Szlovákia az egyetlen ország az euróövezetben, ahol a többség (55 százalék) kedvezően ítélte meg az egységes valutát, míg a kérdésben megosztottak voltak az emberek Olaszországban, Németországban és Hollandiában. Kedvezőtlenül vélekedtek Franciaországban (54 százalék) és Portugáliában (58 százalék). Az adósságválság középpontjában lévő Görögországban nem végeztek felmérést. Az összes államban (kivéve Németországot) a lakosok többsége nem akarja, hogy az EU a jelenleginél nagyobb jogkört kapjon országuk gazdasági és költségvetési politikájában. Ennek ellenére a felmérésbe bevontak 60 százaléka helyeselte országuk részvételét a költségvetési nehézségekkel küzdő országok megsegítésére létrehozott alapban.

A 2002 óta folyamatosan elvégzett, a Transatlantic Trends címet viselő, a GMF által elkészített éves jelentéshez az adatokat az unió 12 országában gyűjtötték, de a felmérés egyes szempontjai miatt azt kiterjesztették az Egyesült Államokra és Törökországra is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!