szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban" – mondta Orbán Viktor, aki szaúd-arábiai látogatása utolsó napján azt mondta, szép jövő előtt áll a két ország közötti pénzügyi együttműködés.

A miniszterelnök erről szerdán Rijádban beszélt magyar újságíróknak, háromnapos szaúd-arábiai látogatását összegezve. Orbán Viktor azt mondta, várakozásaiknak megfelelően "rendkívül sikeres" tárgyalásokat folytattak a közel-keleti országban, és több egyezményről is megállapodás született. Példaként említette a külügyminiszterek megállapodását, amelyet alá is írtak, továbbá azt, hogy hamarosan aláírják a beruházásvédelmi, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket. A miniszterelnök megítélése szerint gyors gazdasági sikereket elsősorban az egészségügy és a mezőgazdaság területén lehet elérni.

©

Arra a felvetésre, hogy a megbeszélések során volt-e előrelépés a szaúdiak részéről történő esetleges államkötvény-vásárlás ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta: voltak tárgyalások, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezette delegáció járt a szaúdi nemzeti bank elnökénél és az ország pénzügyminiszterénél is, és "megállapodtak néhány dologban". A miniszterelnök úgy fogalmazott: "szép jövő előtt állunk a pénzügyi együttműködés tekintetében".

Orbán kifejtette: tíz évvel ezelőtt szakadtak meg az intenzív szaúdi-magyar kapcsolatok, ezért most az volt a feladat, hogy "lelket leheljünk ebbe a kapcsolatba". "Az előőrsök sikerrel jártak" – utalt arra, hogy a tavalyi magyarországi kormányváltás után szinte azonnal Szaúd-Arábiába érkezett egy magyar delegáció, amely tető alá hozott egy keretegyezményt.

©

A miniszterelnök emlékeztetett továbbá arra, hogy már korábban leegyszerűsítették a szaúd-arábiaiaknak az Európai Unió területére történő belépéséhez szükséges schengeni vízumkiadási rendszert. Ezzel összefüggésben ismét megemlítette, hogy jelenleg 280 szaúdi diák tanul Magyarországon, akiknek számát a tervek szerint nagyságrendileg megemelik, és az ott-tartózkodásuknak "az európai jog szerinti bonyolult rendjét" is leegyszerűsítik. Ugyancsak megállapodás született arról, hogy folyamatosan érkeznek majd magyar delegációk Szaúd-Arábiába, és fordítva, szaúdiak Magyarországra – közölte. "Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban" – összegezte Orbán Viktor.

A magyar politikai-üzleti delegáció Orbán Viktor vezetésével hétfőn érkezett Rijádba – a magyar kormányfő szavai szerint elsősorban azzal a céllal –, hogy újrainduljon Magyarország és Szaúd-Arábia között a politikai párbeszéd, és megkezdődjön a gazdasági együttműködés. A miniszterelnök elutazása előtt, szerda délelőtt megbeszélést folytat a magyar delegáció üzletember tagjaival, majd látogatást tesz a rijádi Abdel-Azíz Király Kulturális Központban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat