szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Félbeszakadhat a tíz napja kezdődött népszámlálás Macedóniában, miután testületileg lemondott a népszámlálási bizottság - jelentette kedden a helyi sajtó.

Előbb a bizottság albán nemzetiségű helyettes vezetője, Abdulmenaf Bedzeti jelentette be lemondását hétfő este, majd kicsivel később a testület macedón (szláv) elnöke, Veszna Janevszka és a többi tag is követte példáját.

"A népszámlálás nem a valós adatokat fogja tükrözni, ilyen körülmények között pedig a bizottság nem láthatja el feladatát" - közölte a testület.

A bizottság a népszámlálás módszertana ellen tiltakozik, amelyet pedig az ország statisztikai hivatala állapított meg az európai uniós statisztikai hivatallal, az Eurostattal együttműködésben. Macedónia az EU hivatalos tagjelölt országa.

A vita lényege, hogy a népszavazáson a bizottság szerint bele kellene számítani a népességbe a külföldön élő macedóniai albánokat is a személyi igazolványukról készített másolat alapján, míg a hivatalos módszer szerint ez szabályellenes. Hírek szerint a nyugati országrészben, ahol az albán népcsoport van többségben, a biztosok ennek ellenére a fénymásolt dokumentumok alapján is felveszik az adatokat.

Az albánok azt állítják: a szabályozással a hatóságoknak az a céljuk, hogy a hivatalos adatok szerint minél kisebb legyen az albán kisebbség aránya Macedóniában. A népszavazás hivatalosan október 15-ig tart. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság lemondása miatt késik-e az adatok felvétele.

A legutóbbi, 2002-es népszámlálás szerint a macedónok aránya 64 százalék, az albánoké valamivel több mint 25 százalék a kétmillió lakosú balkáni országban.

Az albánok 2001-ben hét hónapon át fegyveres harcot vívtak a macedón állam ellen, és sikerült többletjogokat kiharcolniuk maguknak. A macedón többség és az albán kisebbség közötti viszony azóta is feszült az egykori jugoszláv tagköztársaságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!