szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban ölték meg csütörtökön Moammer Kadhafi líbiai vezetőt - jelentette be az észak-afrikai ország új vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács, amely szerint 42 év diktatúra után "történelmi pillanatot" él át Líbia.

Mi várható ezután?
A líbiai kormány előre jelezte, hogy amíg nem fogják el Kadhafit, addig nem jelentik be a forradalom győzelmét és nem kiáltják ki a függetlenséget. Ezért most először is ezek a formális bejelentések következtek - nyilatkozta a hvg.hu-nak Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Most a legvalószínűbb szcenárió Líbia konszolidálódása, amely egy átmeneti időszak során menne végbe, aminek a végén az államnak demokratikusan megválasztott parlamentje és kormánya lenne. Az arab tavasz szomszédos országaiban - Tunéziában és Egyiptomban - kézzelfogható közelségben vannak a demokratikus választások, de - valószínűleg a mindeddig bujkáló Kadhafi miatt - hasonló céljaikról a líbiai vezetők mindeddig hallgattak. Tovább

Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: "Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték."

"Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett" - mondta Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának.

Ünnepeltek Tripoliban és Budapesten is

A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az autósok egyfolytában kürtöltek, ismeretlenek ölelgették egymást, mások pedig a levegőbe lövöldöztek. Az ezredes halálhírét még Líbia budapesti nagykövetsége előtt is megünnepelték - legalábbis ezt jelentette az MTV Híradója.

©

Az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO csütörtök kora este még nem erősítette meg a Kadhafi haláláról szóló értesüléseket. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azonban közös nyilatkozatában máris felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára. Ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Sarkozy, Obama, Cameron is megszólalt

Líbia felszabadulása "jelentős állomásának" nevezte csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök Moammer Kadhafi halálát, s úgy ítélte meg, hogy új korszak kezdődött a líbiai nép számára, "az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélés korszaka". David Cameron szerint a líbiai népnek Kadhafi halálhíre nyomán még nagyobb esélye nyílik egy erős, demokratikus ország felépítésére.

Barack Obama amerikai elnök szerint Kadhafi halálával lezárult "egy hosszú és fájdalmas fejezet" Líbia történtetében. "Ma minden kétséget kizáróan elmondhatjuk, hogy véget ért a Kadhafi-rezsim ideje" - tette hozzá az elnök csütörtöki tévébeszédében.

Zavaros részletek Kadhafi haláláról

A 69 éves Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. Halálának körülményeiről egyelőre ellentmondásos értesülések keringenek. Az egyik szerint a NATO légicsapása végzett vele, egy másik szerint ellenállás közben érte a halál, a harmadik szerint pedig elfogása után lőtték agyon.

Arab tévécsatornák olyan új felvételt tettek közzé a nap folyamán, amelyen állítólag a még életben lévő Kadhafi látható. Egy orvos, aki a Kadhafi holttestét szállító csoporttal utazott, azt állította, hogy két lőtt seb okozhatta Kadhafi líbiai vezető halálát - közölte az AP hírügynökség. Az orvos szerint a lövések Kadhafi mellkasát és fejét érték.

A Szirtben az utolsó búvóhelyükre beszorult kadhafisták ellen reggel nyolckor indult a végső támadás, és másfél óra múlva be is fejeződött. A kezdetekor öt teherautó próbált meg elmenekülni a tengerparti főúton, de az ostromlók tüzet nyitottak rájuk, és mintegy húszat megöltek a kadhafisták közül. A NATO harci gépei is megtámadták a konvojt, és megsemmisítettek két gépkocsit, de azt a nápolyi műveleti központban nem tudták megmondani, hogy Kadhafi is ott volt-e ezek közül az egyikben.

A líbiai felkelők utolsó ostroma - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Miszráta katonai tanácsa azt közölte, hogy a harcosai elfogták Kadhafit. Abdel-Bászit Harún parancsnok viszont azt állította, hogy az elkergetett vezető meghalt, amikor a konvojt légicsapás érte. Ahmed Bani katonai szóvivő Tripoliban azt mondta az al-Dzsazíra hírtévének, hogy a sebesült Kadhafival nem a légicsapás végzett, hanem "megpróbált ellenállni a forradalmi erőknek, ezért leszedték".

Vízvezetékben bújkált az ezredes

A líbiai televízió bemutatta azt a helyet, ahol állítólag megtalálták Kadhafit. A képeken két nagy vízvezetékcső látható, amelyet katonák vesznek körül egy autópályánál. A vezetékek betonfalára az "aljas Kadhafi" és az "Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval. Az al-Dzsazíra arab hírtévé viszont olyan felvételeket is közölt, amelyeken az adás szerint Kadhafi véres holtteste látszik, amint a földön vonszolják.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője - de facto államfő - közölte, hogy lelőtték Kadhafi Muataszim nevű fiát Szirtben, "mivel ellenállást tanúsított, amikor el akarták fogni". A Szabad Líbia tévé viszont úgy tudja, hogy elfogták Muataszimot, csakúgy, mint Manszúr Daut, a Kadhafi-rezsim belbiztonsági szolgálatának vezetőjét és Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok igazgatóját.

Állítólag a képen szereplő 18 éves fiú végzett a diktátorral
©

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió értesülései szerint Kadhafi holttestét a miszrátai mecsetben terítették ki. Az al-Arabíja hírtelevízió viszont azt közölte, hogy egy miszrátai üzletközpontba vitték a holttestet. Egy Kadhafi-párti tévécsatorna ugyanakkor internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi "jó egészségnek örvend", az egész "csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak" - írta a honlap.

Február óta vadásztak utána

Líbiát 2011. február közepén érte el az arab világban felerősödött tiltakozási hullám, a Kadhafi távozását követelő ellenzékiek néhány napon belül több várost elfoglaltak. Kadhafi azonban közölte, hogy helyén marad, s kész a mártírhalálra, ugyanakkor bevetette a hadsereget az ellenzéki előretörés feltartóztatására.

Kadhafi ellen - aki korábban "az arab uralkodók doyenjének, az afrikai királyok királyának és minden muszlim imámjának" nevezte magát - 2011. június 27-én a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűntettek miatt elfogatóparancsot adott ki.

Ha kíváncsi a líbiai harcok főbb momentumait bemutató fotógalériáinkra, kattintson a képre!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Mi várható Kadhafi halála után?

A líbiai kormány előre jelezte, hogy amíg nem fogják el Kadhafit, addig nem jelentik be a forradalom győzelmét és nem kiáltják ki a függetlenséget. Ezért most először is ezek a formális bejelentések következtek - nyilatkozta a hvg.hu-nak Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

hvg.hu Világ

Megjelent az első fotó a véres fejű Kadhafiról

Közzétették az első fotót, amely állítólag Moammer Kadhafi elfogását és letartóztatását ábrázolja – jelentette a The Guardian. A fotó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

hvg.hu Világ

A líbiai felkelés képes összefoglalói Nagyítás-fotógalériáinkból

Hírügynökségi értesülések szerint ma elfogták, majd sérüléseibe belehalt Moammer Kadhafi líbiai vezér. A hír hallatán Líbia-szerte emberek vonultak az utcára ünnepelni. Nagyítás-fotógalériáink segítségével felidézzük a hónapok óta tartó líbiai felkelés főbb momentumait. A fotógalériákhoz kattintson a képre!

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak