szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Növekszik az idegengyűlölet Oroszországban, különösen a kaukázusi származásúakkal szemben - állapította meg kedden egy független orosz közvélemény-kutató intézet és egy jogvédő szervezet.

gy 1600 ember körében végzett vizsgálatban, amelyet a Levada intézet készített augusztusban Oroszország 45 régiójában, és kedden került fel az intézet honlapjára, a megkérdezettek 44 százaléka "az etnikai kisebbségek arrogáns viselkedését" okolta a nacionalizmus erősödéséért - ez az arány 2002-ben még 25 százalék volt. A válaszadók többsége (52 százalék) maga is úgy vélekedett, hogy "nőtt a rasszista eszméket valló oroszok száma".

Alekszandr Verhovszkij, a Szova emberjogi szervezet szakértője szerint az oroszok több mint harmada - 35 százaléka - "negatív érzelmeket táplál a bevándorlókkal szemben". Többségük (29 százalék) főként a kaukázusi bevándorlókkal áll szemben,  6 százalékuk pedig a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokból valókat tartja ellenszenvesnek - mondta a szakember a Moszkovszkije Novosztyi című havi folyóiratban.

"Olyan jelszavak, amelyek ma a lakosság többsége számára vonzóak, nemrég még csak az +orosz meneten+ (évenkénti ultranacionalista tüntetésen) hangzottak el" - állapította meg keddi számában a Kommerszant című befolyásos napilap. E tüntetés - amelynek szervezői idén "legalább húszezer embert" várnak Moszkvába, minden év november 4-én megemlékezik az orosz főváros 1612-es felszabadulásáról a lengyel megszállás alól.

A rasszizmus és idegengyűlölet a Szovjetunió bukása óta mind nagyobb teret nyer Oroszországban. Kaukázusi és  közép-ázsiai  emberek százezrei élnek és dolgoznak az orosz nagyvárosokban, menekülve az otthoni nyomor elől.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt