szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurgadában. A balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurgadában. Az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, amikor az egyik busz egyelőre ismeretlen okból felborult.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki.

A sérültek egy részét Hurgadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" – mondta Précsényi Árpád.

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurgadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A főosztályvezető szavai szerint a sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak.

A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről. Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt - mondta.

Précsényi Árpád közölte: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

Az egyiptomi buszbalesetről szóló összes hírünk itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A külügyet megrendítette az egyiptomi baleset

A Külügyminisztérium mély megrendüléssel értesült a magyar turistabusz vasárnap esti tragikus egyiptomi balesetéről, amelynek - az eddigi hivatalos közlések szerint - 11 halálos áldozata és 26 sebesültje van.

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani