szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy magyar turista életét vesztette, 29-en pedig megsérültek egy közúti balesetben Hurgada közelében, Egyiptomban.

A magyar turisták busza egy hurgadai hotelből tartott a reptér felé, amikor egy kanyarban megcsúszott és felborult - mondta vasárnap este a hvg.hu kérdésére Kveck Péter kairói nagykövet. Később, magyar idő szerint hétfőn, hajnali fél egykor a nagykövet arról számolt be, hogy legújabb értesüléseik szerint feltehetően műszaki hiba okozhatta a balesetet, emiatt veszíthette el a sofőr az uralmat a kormány felett. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt a hírt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

Gyerek is van a halottak között

Kveck Péter arról is beszámolt, hogy a 11 halálos áldozat mellett már 29 sérültről tudni. Korábban a Mena egyiptomi hírügynökség még csak 27 sérültről adott hírt. Négy súlyos sérültet katonai légijárművel szállítottak át Hurgadából egy kairói katonai kórházba, a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki maga is orvos és akit az ország kormányfője utasított arra, vegyen részt a segítségnyújtásban - mondta a kairói nagykövet. A kairói kórházban a magyar nagykövetség két munkatársa is segédkezett a sérültek fogadásában.

Készültség a reptéren - kattintson képeinkért!
©

Kveck Péter megerősítette, hogy a halottak és a sérültek között is vannak gyerekek, a négy súlyos sérült egyike egy 13 éves fiú. A súlyos sérültek közül kettőnek gerincsérülést szenvedett, de több a súlyos nyílt töréses eset is - mondta a nagykövet.

Az egyiptomi hatóságok messzemenőkig segítik a mentést, az ország kormányfője pedig telefonon felhívta a magyar nagykövetet és együttérzését fejezte ki. Az egyiptomi egészségügyi miniszter egy orvoscsoporttal érkezett Hurgadába, ahonnan később Kairóba repült a legsúlyosabb sérültekkel. A kairói magyar konzul és egy másik magyar diplomata korábban Hurgadába indult - mondta a nagykövet a hvg.hu-nak.

"Durva volt a baleset helyszíne"

A 40 fős csoport a Best Reisen utazási irodával utazott Egyiptomba, október 30-án érkeztek meg és vasárnap indultak volna haza - mondta a hvg.hu-nak vasárnap este az utazási iroda helyi idegenvezetője, Emad Wakaa. A magyarok a hurgadai Palm Beach hotelben szálltak meg, innen indultak a Best Reisen helyi partnere által üzemeltetett busszal a reptérre - tette hozzá az idegenvezető.

"Durva volt a baleset helyszíne" - mondta a magyarul is beszélő idegenvezető, aki még a rendőrök és a mentők előtt érkezett a szerencsétlenség helyszínére. Mint mondta, 7-8 utassal, akik nem szenvedtek sérülést, azonnal menteni kezdték a többieket, egyiküket az ablakon keresztül húzták ki a buszból. Az arra közlekedő autósok is megálltak és csatlakoztak, de azokon, akik a busz alá szorultak, már nem tudtak segíteni.

A baleset helyszínén volt a hurgadai polgármester és a rendőrség vezetője is, az idegenvezető tőlük tudta meg, hogy négy súlyos sérültet katonai légijárművel szállítanak majd Kairóba. Wakaa megerősítette, hogy 11 halálos áldozatról tudni. Az idegenvezetőt a kórházban értük el, szerinte sok a végtagtöréses eset és a könnyebb sérülés.

Azt vasárnap este ő sem tudta megmondani, hogy mi okozhatta a balesetet, arról számolt be, hogy a busz megcsúszott, felborult és csaknem teljesen a tetejére fordulva állt meg. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, ekkor borult fel az egyik busz.

Nézze meg képeinket!
©

Egy sérült sem jött haza a hurgadai géppel

A magyar utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezett volna Budapestre, de a baleset miatt késett, mert bevárták a nem sérült utasokat - írta az Index. A gép érkezése Budapestre a bud.hu szerint 01:10-re volt várható.

A hurgadai géppel végül 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről. Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren azt mondta, összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szerinte jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

A közúti balesetek igen gyakoriak Egyiptomban a rossz utak és a vezetési morál miatt. Tavaly novemberben egy hasonló, Hurgada-közeli balesetben 8 turista halt meg és 22-en megsérültek. Az áldozatok között akkor orosz, ukrán, német, belga és egyiptomi turisták voltak.

Az egyiptomi buszbalesetről szóló összes hírünket itt olvashatják.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, de a hozzászólások között várjuk az Önök információit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók