szerző:
MTI

Mintegy százan vonultak utcára kedden Bengáziban, hogy az új líbiai vezetők ellen tüntessenek annak ellenére, hogy hétfőn bejelentették: a Moammer Kadhafi elleni forradalom bölcsőjének számító várost teszik meg az ország gazdasági központjává.

Hétfőn több százan gyűltek össze Bengázi központjában, első alkalommal bírálva az ideiglenes vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) működését, mivel az a tiltakozók szerint megfeledkezett a város lakosságáról, és arról, milyen döntő szerepe volt az itteni közösségnek a Kadhafi ellen kitört lázadásban.

"Az emberek rendes fizetést és méltó életkörülményeket akarnak. A bankba megyünk és nincs pénz. Mit csinál tulajdonképpen ez a kormány?" - tette fel a kérdést a demonstráció egyik résztvevője, Mohammed Sibani hozzátéve, hogy nem történik semmi az árak emelkedésének megfékezése érdekében.

Az ÁNT vezetője a hétfői megmozdulásra reagálva türelemre intette a líbiaiakat, és elmondta, hogy átláthatóbbá teszik a testület tevékenységét és összetételét. "Az ÁNT elindítja saját honlapját, közzéteszi tagjainak listáját, elérhetővé teszi az önéletrajzukat, továbbá nyilvánosságra fogja hozni a testület minden tevékenységét" - szögezte le Tripoliban újságírók előtt Musztafa Abdel-Dzsalíl.

Abdelrazak al-Aradi, az ÁNT egyik tagja hétfőn azt mondta, hogy a gazdasági minisztériumok Tripoliból átköltöznek a fővárostól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!