szerző:
Folk György/Brüsszel/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Navracsics Tibor szerint kedd este megnyugtatta az egyes kormányzati intézkedések miatt "súlyos aggályokat" megfogalmazó Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztost, az Európai Bizottság a kormánynak címzett kérdései továbbra is fennállnak és részletes válaszokat várnak rájuk - mondta a biztos szóvivője, Matthew Newman.

Alapos jogi elemzésre hivatkozott Viviane Reding szóvivője arra a kérdésre válaszolva, miért csak december 12-én küldte meg kérdéseit az Európai Bizottság (EB) a magyar kormánynak. A hvg.hu-nak válaszolva Matthew Newman elmondta, azért szabott az EB ötnapos határidőt a válaszra, mert az új magyar alaptörvény 2012 január elsején életbe lép.

Szerinte az EB-nek mint az uniós szabályok és az alapszerződés őrének nemcsak jogában áll, de kötelessége is a kérdéses magyar jogszabályokkal kapcsolatos felmerült bizonytalanságok tisztázása. Magyarország mint az EU teljes jogú tagja köteles tiszteletben tartani az uniós jogot és határidőre megküldeni a válaszát - tette hozzá Reding szóvivője. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a biztossal folyatott informális egyeztetése után tartott sajtótájékozatóján Brüsszelben kijelentette, minisztériuma határidőre megküldi az EB kérdéseire részletes válaszát.

Viviane Reding
©

Az Európai Bizottság konkrét kérdéseket fogalmaz meg a levélben, amiben kifejezte súlyos aggályait a Legfelsőbb Bíróság átalakítása, az adatvédelmi hatóság létrehozása és a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt.

Miért szállítja le a kormány a bírók nyugdíjkorhatárát? Hogyan illeszkedik ez a közfinanszírozás rendbetételének általános uniós követelményébe? Miért csak a bírókra vonatkozik a 70 éves nyugdíjkorhatár csökkentése? Próbálta-e a kormány valahogy kártalanítani a bírókat, akik így jelentős bérkiesést szenvednek el? - szerepel a kérdések között.

Newman Navracsics miniszter kijelentésére, miszerint válaszai kedd esti személyes megbeszélésükön Redinggel megnyugtatták a biztost, elmondta: az uniós szabályoknak megfelelően a személyes találkozón elhangzottak ellenére várják kérdéseikre az új magyar törvények alapján a válaszokat. A vizsgálódás esetleges következményeit illetően a szóvivő nem bocsátkozott találgatásokba, arról csakis a válaszok kézhez vétele és elemzése után nyilatkozik majd az EB - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint