szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az "elszigetelt" Izrael kénytelen "térdre ereszkedni" Törökország előtt - fogalmazott Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a parlamenti vita során.

A török Zaman című napilap beszámolója szerint a külügyminiszter kijelentette, Izrael regionális elszigetelése Törökország külpolitikájának érdeme, továbbá Ankara szomszédságpolitikájának sikerét jelzi. Davutoglu kijelentésével azokra az ellenzéki kritikákra reagált, amelyek szerint Törökország egyre inkább kelet felé fordul, holott döntően a nyugati országoktól függ. Az esetről a The Jerusalem Post is részletesen beszámolt.

Ahmet Davutoglu
©

A török parlamentben kialakult vita során a külügyminiszter elmondta: országa "független", a szomszédokkal való "problémamentes" kapcsolatra törekvő külpolitikát folytat, amelynek része a határos országokkal való gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy Ankara nem támogat elnyomó rezsimeket, és mindig is "a demokráciát követelők pártján állt", utalva a közelmúltbeli arab forradalmakkal kapcsolatos török magatartásra. Törökország korábban lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, s az ellenzéket támogatásáról biztosította.

Az izraeli-török kapcsolatok a tavaly májusi flottilla-ügy miatt mérgesedtek el, miután kilenc török állampolgár vesztette életét a gázai övezetbe tartó, segélyeket szállító hajók elleni izraeli támadás során. Izraeli vélemények szerint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök Törökországot a demokratizálódó közel-keleti országok példaképeként igyekszik beállítani, törekvéseit pedig gyakran a zsidó állammal szemben ellenséges retorikájával támogatja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra