szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a jövő héten Pekingbe látogat, hogy találkozzon Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel; a megbeszélést olyan időszakban tartják, amikor új vezető került hatalomra Észak-Koreában, amelynek egyetlen befolyásos szövetségese Kína - jelentették be szerdán Szöulban. Ri Mjong Bak január 9-11. közötti pekingi látogatásán a kínai kormányfővel és a parlamenti elnökkel is találkozik majd.

A két államfő a kétoldalú stratégiai partnerség fejlesztése mellett a Koreai-félsziget békéjével és stabilitásával kapcsolatos együttműködés megerősítését is megvitatja - tudatta Ri Mjong Bak hivatala közleményében. Ri Mjong Bak államfői minőségében másodszor keresi fel Kínát. 

A látogatásra olyan időszakban kerítenek sort, amikor Kim Dzsong Un személyében új vezető került hatalomra Észak-Koreában. A kommunista országot 17 éven át vaskézzel irányító előző vezető, Kim Dzsong Il - Kim Dzsong Un apja - december 17-én elhunyt. Kim Dzsong Il vezetése alatt Észak-Korea atomfegyvert állított elő, emellett az ország stabilitása is aggasztja a regionális hatalmakat. 

Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről korábban hathatalmi tárgyalásokat tartottak a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével, de a megbeszélések zátonyra futottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda