szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az El País című spanyol baloldali lap szerint "politikai atombombával" ér fel az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását Budapesttel szemben. A cseh Hospodárské Noviny pedig azt írja, hogy ha van Európában egy olyan ország, amely nagyon ki akarja kérni magának a pénzpiacok büntetését, az Magyarország.

Az El País című spanyol baloldali lap szerint az Európai Unió fokozza a Magyarországra nehezedő nyomást, és az Európai Parlamentben egyre többen követelik az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását Budapesttel szemben, ami "politikai atombombával" ér fel.

A lap úgy látja, hogy a nemzetközi nyomás hatására adta már értésre a magyar kormány, hogy "előfeltételek nélkül" készül a tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal, de az Európai Bizottság még nem döntött arról, hogy mikor kapcsolódik ebbe bele. Ha nagyon nehéz is végigvinni, a 7. cikk alkalmazási mechanizmusának már az elindítása is "politikai gyalázat" lenne - írta a lap.

A magyar kormány gazdaságpolitikájával foglalkozik a Korlátozott függetlenség című jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap pénteken. "Ha van Európában egy olyan ország, amely nagyon ki akarja kérni magának a pénzpiacok büntetését, az Magyarország."

Teljesen elképesztő, hogy egy olyan ország kormánya, amely jelentős mértékben függ az euróövezettől és Európa további országaitól (az ország euróban lévő adóssága, valamint állampolgárainak svájcifrank-alapú adóssága miatt), soha nem habozik megtenni egy-egy olyan lépést, amely a befektetőket teljes mértékben kiborítja" - írja a lapban Julie Hrstková.

A szerző rámutat: ugyanakkor, ami a költségvetési fegyelmet illeti, Magyarország példával járhat elöl, s az ország makroökonómiai alapjai sem katasztrofálisak - a gazdaság növekszik, az infláció négy százalék körül mozog, a közszféra adóssága ugyan meghaladja a GDP 80 százalékát, de még mindig alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak