szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem befolyásolja a bírósági eljárás menetét, hogy a két évvel ezelőtt Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus a múlt év december 4-i választások után - megtartva elnöki tisztét a Horvát Néppárt élén - a december 23-án megalakult kormány első miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere lett. Radimir Cacic perének tárgyalását január 25-én folytatják - közölte a Somogy Megyei Bíróság szóvivője.

Vadócz Attila tájékoztatása szerint az első tárgyaláshoz hasonlóan - tekintettel a nagy médiaérdeklődésre - most is Kaposváron tárgyal az ügyben eljáró Marcali Városi Bíróság, mivel csak a Somogy Megyei Bíróságon van olyan nagy tárgyalóterem, ahova befér az ügy iránt érdeklődő hallgatóság.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy a bírósági eljárást érinti-e az, hogy a két ember halálát okozó 62 éves vádlott időközben a horvát kormány tagja lett, nemmel válaszolt. Hozzátette: nincs tudomása olyan jogszabályról, amely indokolna bármilyen változtatást az eljárás menetében. Ráadásul Radimir Cacic már az előző tárgyaláson is kinyilvánította: emberileg felelősséget érez a baleset miatt, és sajnálja a történteket, büntetőjogi felelősségét a bíróságnak kell eldöntenie - emlékeztetett Vadócz Attila.

A vádirat szerint a politikus 2010. január 8-án borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

Radimir Cacic a szeptemberi első tárgyaláson vitatta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, továbbá vitatta azt is, hogy a baleset úgy történt volna, ahogyan a vádiratban szerepel.

Az mondta: mivel nem sietett sehová, az ütközés előtti pillanatokban autójával - egy Chryslerrel - 100-120 kilométeres sebességgel a lassú sávban közlekedett, és amikor észrevette az előtte haladó kocsit, nem látta, hogy égtek volna a lámpái, már fékezni sem volt ideje. Köd és az autó által felvert vízpára is nehezítette a látást - mondta a politikus, hozzátéve: becslése szerint a Skoda, amelybe belehajtott, legfeljebb 50-70 kilométeres sebességgel haladt.

A Skodát vezető nő tanúvallomásában rutinos vezetőnek nevezte magát. Azt mondta: 100-120 kilométeres sebességgel hajtott az ütközés előtti pillanatokban. Hozzátette: esett az eső, de köd nem volt, még foltokban sem, az autó lámpái pedig égtek.

A balesetben az autó vezetője csak könnyebben sérült meg, a férje a baleset után egy nappal, édesanyja két héttel később belehalt sérüléseibe. A kocsi harmadik utasa kirepült az ütközés miatt megpördülő autóból, és súlyosan megsérült.

A helyszínre először kiérkező rendőr a tárgyaláson azt mondta: ki volt világítva az autó, mielőtt áramtalanította, és nem volt köd. Az igazságügyi orvos szakértő arról számolt be, hogy a Skoda utasai nem használták a biztonsági övet. A műszaki szakértő kizártnak tartotta, hogy a Skoda csak 50-60 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. Álláspontja szerint a balesetet vagy az okozta, hogy vádlott késve reagált, vagy nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben 2011 májusában emelt vádat a Kaposvári Városi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt.

Radimir Cacic 2010 augusztusában úgy nyilatkozott a HTV horvát televíziónak, hogy kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól az általa okozott közlekedési balesetért, és akár börtönbe is vonulna, annak ellenére, hogy ez politikai pályafutásának végét jelentené.

A balesettel kapcsolatban a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost