szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin nem valószínű, hogy részt vesz az elnökválasztási kampány televíziós vitáiban, mert az akadályozná kormányfői feladatai ellátásában - közölte csütörtökön a kormányfő szóvivője.

Elképzelhetőnek tartja Dmitrij Peszkov, hogy Putyint megbízottai fogják képviselni a nyilvános viták során. "Ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin részt vegyen a választási kampány televíziós vitáiban, a vonatkozó törvények szerint szabadságra kellene mennie, amely bizonyosan nem teszi lehetővé, hogy teljes mértékben ellássa kormányfői kötelezettségeit"- magyarázta Peszkov.

Hozzátette, keresik a megoldást arra, hogy valaki képviselje a miniszterelnököt a vitákban, de a döntést maga Putyin hozza meg. A rendelkezésére álló műsoridőt mindenképpen ki fogja használni az elnökválasztási kampányban - mondta az orosz kormányfő szóvivője.

Szergej Mironov, a parlamentben ellenzéki Igazságos Oroszország párt elnöke és államfőjelöltje sajnálná, ha Putyin mellőzné a nyilvános politikai vitákat a kampányban. Szerinte minden jelöltnek kötelessége részt venni azokban, egyenrangú félként a többi jelölttel.

Oroszországban március 4-én lesz elnökválasztás, amelyen Vlagyimir Putyin mellett a parlamenti ellenzéki pártok vezetőin kívül a Jabloko vezetője, Grigorij Javlinszkij és Mihail Prohorov milliárdos üzletember is indulni kíván. Utóbbiaknak január 18-ig kétmillió támogatói aláírást kell gyűjteniük ahhoz, hogy a központi választási bizottság regisztrálja őket. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez nem fog nekik sikerülni. Ezúttal nem öt, hanem hat évre választják az orosz államfőt.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!