szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerda délután felszólalási lehetőséget kapott a magyar kormányfő Strasbourgban, az EP plenáris ülésén. Martin Schulz, az EP frissen megválasztott elnöke “rendkívül bátor” húzásnak véli, hogy egy európai miniszterelnök azelőtt viszi a média elé strasbourgi szereplését, hogy meghívatását formálisan visszaigazolta volna az EP.

"Holnap a 15.00 órakor kezdődő EP-ülés 2. napirendi pontja lesz ez a vita, melyen megkapta a felszólalás lehetőségét a magyar miniszterelnök is" - közölte a hvg.hu-val Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Mint arról beszámoltunk: az előzetes ígéreteknek megfelelően kedden délután várhatóan három ügyben is kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, hogy aztán szerdán az EP-képviselők szedjék ízekre a magyar kormány vitatott törvényeit strasbourgi plenáris ülésükön. Orbán úgy döntött, személyesen védené álláspontját, ezért Strasbourgba utazott és felszólalási lehetőséget kért.

©

"Szerdán a nemzetközi baloldal újabb támadást akar indítani Magyarország ellen, ezért Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában" - írta hétfőn Szijjártó Péter késő esti közleményében. A miniszterelnök szóvivője szerint ugyanis a kormány nem engedheti, hogy "a nemzetközi baloldal hazugságokkal és alaptalan rágalmakkal vádolja Magyarországot a nemzetközi nyilvánosság előtt".

Schulz bátor húzásról beszél

A frissen megválasztott európai parlamenti elnök, az eddigi szocialista és demokrata (S&D) frakcióvezető, Martin Schulz beiktatása után tartott sajtótájékoztatóján pozitív előjelnek nevezte, hogy Orbán Viktor maga kérte, hogy felszólalhassan szerdán az Európai Parlament plenáris vitáján. "Jó jel szerintem, hogy ütköztethetik a különböző felek a véleményüket az EP holnapi magyar vitáján" - mondta Schulz.

Hozzátette, hogy Orbán plenáris felszólalása kapcsán inkább kibővíti a vita időkeretét, mint hogy felszólalási időt vegyen el bárkitől. Az EP új elnöke azt is hozzátette, az EB mai bejelentése és az EP holnapi vitája után azt fogja kérni az Európai Tanácsban, hogy az állam- és kormányfők is vitassák meg a kérdéses magyar törvényeket.

©

A Népszabadság kérdésére Schulz elmondta: “nem tudtam eddig, hogy Barroso úr az európai baloldalhoz tartozik”. Ezzel a Miniszterelnökség hétfő éjszakai, "a nemzetközi baloldal újabb támadásáról" szóló közleményére reagált. Hozzátette, “rendkívül bátor” húzásnak véli, hogy egy európai miniszterelnök azelőtt viszi a média elé strasbourgi szereplését, hogy meghívását formálisan visszaigazolta volna az EP.

“Orbánnak nagyon figyelmesen kell meghallgatnia, mit mond országa törvényei kapcsán az EB, ahogy azt én is teszem majd” - tette hozzá Schulz. Arra kérdésre, hogy mit gondol a Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztésével fenyegető, az unió alapszerződésének 7. cikkelye alapján indítható folyamat támogatásáról, kijelentette: nem lehet előre megjósolni az EB döntését, ezért nem érdemes az arra épülő lépések kapcsán találgatásokba bocsátkozni.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva az EP elnöke kijelentette: egyetlen tagállam vezetője sem érvelhet azzal, hogy egy tagállami ügy belpolitikai kérdés, hiszen minden, ami az Unión belül van, európai belpolitika. Amennyiben egy tagállami törvényt ellentétesnek ítél az EU végrehajtó testülete az európai joggal, az európai belpolitikai kérdés - tette hozzá Schulz.

Az EP elnöke végül a rá jellemző temperamentumos felszólalások és az elnöki tisztség tekintélyének összeegyeztethetősége iránt érdeklődő kérdésre válaszolva úgy vélekedett: "az vagyok, aki vagyok, felszólalásaim azonban legalább nem bélyegezhetőek meg azzal a politikusokat gyakran érő váddal, hogy nem beszélek világosan és nyíltan".

Joseph Daul, néppárti EP-frakcióvezető sajtótájékoztatóján elmondta: holnap Orbán Viktor lehetőséget kap megközelítése elmagyarázására a képviselők ülésén. Daul hangsúlyozta azonban, továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, hogy senkivel nem szabad kivételezni az uniós szabályok betartatása kapcsán, legyen az jobb- vagy baloldali kormány. Újból megerősítette, Magyarországgal kapcsolatban, ha szükséges, az EB-t támogatja a szabályok betartatása érdekében.

Daul Orbán hétfő esti "baloldali támadást vizionáló" közleményét nem kívánta kommentálni. Elmondta, múlt héten Orbánnal folytatott egyeztetésén a magyar miniszterelnök megerősítette, kész alávetni magát az EB döntésének, ezért "nincs okom őt kirúgni az Európai Néppártból".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!