szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oszama bin Laden arra ösztökélte fiatalabb gyermekeit, hogy ne kövessék az ő életútját, hanem neves nyugati egyetemeken szerezzenek diplomát, és éljenek békében - legalábbis az al-Kaida terrorhálózat néhai vezetőjének egyik rokona szerint.

Az amerikai hadsereg kommandós alakulata által tavaly Pakisztánban megölt bin Laden sógora a The Sunday Timesnak elmondta azt is, hogy az egykori terrorvezér több gyermekét és unokáját a pakisztáni biztonsági szolgálat fegyveres házi őrizet alatt tartja.

Zakaria al-Sadah, akinek nővére, Amal Oszama bin Laden ötödik felesége volt, a vezető vasárnapi brit lapnak adott interjúban felfedte: az al-Kaida volt vezetője "ragaszkodott ahhoz", hogy leszármazottai ne kövessék őt "a dzsihád (vagyis az iszlám szent háború) útján".

Sadah szerint nővére - aki lőtt sebet kapott a tavaly májusi amerikai rajtaütés során - elmondta neki: bin Laden "sajnálkozott" azon, hogy milyen hatást gyakorolt családjára a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat. Azt tanácsolta gyermekeinek, hogy iratkozzanak be európai és amerikai egyetemekre. "Tanulnotok kell, békében kell élnetek, és ne tegyétek azt, amit én teszek, vagy tettem" - idézte bin Ladent az al-Kaida néhai vezetőjének sógora.

Sadah elmondta azt is, hogy bin Laden gyermekei és unokái még mindig a tavalyi amerikai rajtaütés traumájának hatása alatt állnak, ráadásul a pakisztáni biztonsági szolgálat (ISI) hónapok óta fegyveres házi őrizet alatt tartja őket egy háromszobás iszlámábádi lakásban. Az őrizetben lévő gyerekek között van egy hároméves kisfiú is.

Sadah elmondta a brit lapnak, hogy az ő nővére és nővérének öt gyermeke is a pakisztániak őrizetében van. Novemberben Pakisztánba repült, miután azt közölték vele, hogy elviheti nővérét és a gyerekeket Jemenbe, ám a pakisztáni hatóságok később mégsem engedték őket szabadon.

A The Sunday Times által idézett magas rangú pakisztáni források szerint Amalt és a többieket azzal gyanúsítják, hogy eltitkolták a hatóságok elől az egykori al-Kaida-vezér pakisztáni rejtőzködésének részleteit.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

"Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot"

"Demeter mindig is ezt a nyelvet beszélte, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot"