szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha Skócia függetlenné válik, az kárt okozhat a terrorizmus elleni küzdelemnek és felvetné a brit támaszpontok áthelyezésének kérdését is - erre hívják fel a figyelmet egy brit parlamenti bizottság jelentésében.

A testület felülvizsgálta a koalíciós kormány 2010-ben született nemzetbiztonsági stratégiáját és bírálta, hogy az még csak meg sem említi a skót függetlenség lehetőségét és annak potenciális hatásait - olvasható a brit The Daily Telegraph honlapján csütörtökön.

A teljes brit atomarzenál a Trident atomrakétákat hordozó Vanguard osztályú atom-tengeralattjárókból áll, és Skóciában állomásozik. Maga a flotta Faslane hadikikötőjében áll, míg a rakétákat és a robbanófejeket a közeli Coulport támaszponton tárolják.

A brit védelmi minisztérium szerint Faslane infrastruktúrája kialakítható egy már meglévő brit haditengerészeti támaszponton, a coulporti feltételek azonban egészen egyedülállóak, ezért Londonban úgy vélik, hogy a brit atomütőerőnek mindenképpen Skóciában kellene maradnia, még elszakadása esetén is.

Még januárban egy katonai vezető azt mondta a brit lapnak, hogy a majdani független skót kormánnyal tárgyaló brit küldöttség számára "rémálommal" érne fel, ha szóba kerül a kérdés.

Alex Salmond skót kormányfő januárban jelentette be hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben referendumot tart függetlenné válásáról, és leszögezte: a Tridentek nem maradhatnak Skóciában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar hősök nélkül nem lesz karácsonyi pulyka a brit asztalokon

Magyar hősök nélkül nem lesz karácsonyi pulyka a brit asztalokon

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön