szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mauritániában őrizetbe vették Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor egykori kémfőnökét - közölték szombaton a nyugat-afrikai ország biztonsági hatóságai.

Abdullah asz-Szenússzit a mauritániai főváros, Nuáksút repülőterén fogták el, miután oda egy, a marokkói Casablancából érkező járattal megérkezett. A volt líbiai kémfőnök hamisított mali útlevéllel utazott.

A tripoli vezetés máris kérte Szenússzi kiadatását. A líbiai kormányszóvivő közölte, hogy az arab ország főügyésze az Interpolon keresztül kiadatási kérelemmel fordult Mauritánia kormányához. "A líbiai külügyminisztérium összeköttetésben áll Mauritániával az eljárással kapcsolatban. A líbiai kormány kész (...) tisztességes bírósági eljárást biztosítani Szenússzinak" - hangoztatta a szóvivő. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Mauritánia kiadja-e az egykori kémfőnököt Líbiának.

A 62 éves Szenússzi, aki egyébként a néhai diktátor sógora, a Kadhafi-rezsim egyik kulcsfigurája volt; a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is körözi. Közvetlen szerepet játszott tavaly a Kadhafi-ellenes felkelés letörését célzó erőfeszítésekben. Az ICC Szeif al-Iszlámmal, Kadhafi egyik fiával együtt emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja.

Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot novemberben fogták el líbiai felkelők a dél-líbiai sivatagban. Azóta a világtól elzárva tartják fogva, és a líbiai hatóságok közlése szerint Líbiában fogják bíróság elé állítani, annak ellenére, hogy az ICC ellene is elfogatóparancsot adott ki.

Elfogása idején több líbiai tisztségviselő azt állította, hogy vele együtt Szenússzit is őrizetbe vették, és a dél-líbiai Szabha városában őrzik. Később azonban kétségek merültek fel ezzel az állítással kapcsolatban, és holléte eddig ismeretlen volt. Líbiában sok települést, várost helyi "forradalmi milíciák" tartanak ellenőrzésük alatt, amelyekre a tripoli kormánynak alig van befolyása.

Szenússzit egy párizsi esküdtbíróság 1999 márciusában távollétében életfogytiglani börtönre ítélte az UTA francia légitársaság gépe elleni merényletben való bűnrészesség vádjával. A DC-10-es repülőgép ellen 1989-ben, Niger fölött végrehajtott pokolgépes robbantásban a gépen utazó valamennyi személy - összesen 170 - szörnyethalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy