szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus pártja nyert el 42 helyet a 45-ből vasárnap Burmában az időközi választáson a párt saját közlése szerint.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 22 év óta először indulhatott a választásokon a délkelet-ázsiai országban. A szavazatszámlálás nyílt volt, voksoláson résztvevő pártok képviselőinek jelenlétében végezték. A hivatalos eredményt a választási bizottság fogja megállapítani néhány napon belül.

A siker szimbolikus jelentőségű, mert az NLD győzelmével együtt is elenyésző kisebbségben marad a kétkamarás törvényhozásban és a regionális parlamentekben, ahol az összesen 1160 képviselői hely nagy részét a katonaság és a hozzá közelálló párt emberei foglalják el. Az ellenzéki párt legutóbb, 1990-ben toronymagas győzelmet aratott, a hadsereg azonban nem ismerte el a választások eredményét.

Burmában az 1988-as katonai hatalomátvétel után először 2010 őszén tartottak parlamenti választásokat. A tavaly márciusban megalakult - hivatalosan polgári, de döntően továbbra is a hadsereg tisztjeiből álló - kormány számos fontos reformot léptetett életbe, valamelyest kiterjesztette a politikai szabadságjogokat. A nemzetközi közösség ezért némileg enyhített a délkelet-ázsiai ország ellen érvényben lévő szankciókon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!