szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétségbeesésében felgyújtotta magát egy kitűnően tanuló pakisztáni fiú, mert szegénységben élő családja nem tudott új iskolai egyenruhát vásárolni neki.

Kamran Hán, az északnyugat-pakisztáni Sabkadár településről származó 13 éves fiú még március 24-én kerozinnal öntötte le, majd lángba borította magát, miután összevitatkozott édesanyjával az egyenruha miatt. Testének több mint 50 százaléka megégett, s öt nappal később egy kórházban meghalt - mondta el hétfőn Szálem Hán, a fiú 16 éves bátyja az AFP-nek. 

"A testvérem a szegénység áldozata. Azt kérte anyánktól, hogy vegyen neki egy új iskolai egyenruhát, de ő azt válaszolta, hogy várjon. Ezt nem tudta elviselni és felgyújtotta magát" - emlékezett vissza Szálem. Hozzátette, hogy öccse azért halt meg, mert a család nem tudta összegyűjteni és kifizetni az életmentő sebészi beavatkozás mintegy 2000 eurónak megfelelő árát.

Kamran Hán egy angol nyelvű magániskolában tanult. Az igazgató sajnálatát fejezte ki a "briliáns" tanuló elvesztése miatt. "Azt gondoltuk, hogy egy nap nagy dicsőséget hoz iskolánknak, ezért vettük fel és biztosítottunk neki ingyen tankönyveket" - mondta.

Az osztályelső Kamran február végén tette le záróvizsgáit, s ezután kérte meg anyját, hogy a tanévkezdésre vásároljanak neki egy új iskolai egyenruhát a régi elnyűtt helyett. Apja már három hónapja Szaúd-Arábiában próbál munkát találni, de hasztalan, s nem tud pénzt küldeni családjának. 

Ez a dráma is jól példázza azt a rekordinfláció által még inkább súlyosbított nyomort, amelyben pakisztániak tízmilliói tengődnek. A legszegényebbeknek gyakorlatilag semmi esélyük a felemelkedésre a nagyon gazdagok maroknyi csoportja által uralt társadalomban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!