szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fülöp-szigeteken, mint minden évben, idén is több katolikus hívő szögelteti keresztre magát, mások pedig ostorozzák magukat: a vallási odaadás e szélsőséges megnyilvánulásai a nagypéntek hagyományos szertartásai a délkelet-ázsiai szigetországban.

A helyi katolikus egyház által rosszallt hagyomány időközben egyfajta látványossággá, a szenzációéhes turisták csalogatójává vált. A szertartások főként a Manila fővárostól északra fekvő mezőgazdasági övezetben zajlottak le. San Pedro Cutud faluban a helyi tisztségviselők például azt közölték, hogy mintegy húsz keresztény feszítteti meg magát a nap folyamán.

Jose Palma érsek, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia elnöke a héten ismét kijelentette, hogy az egyház nem ösztönzi a vállasos hit e szélsőséges formáját, de nem is tartja vétkezőknek ezeket az embereket. "Nem ítéljük meg őket, nem ítéljük el őket, de nem is biztatjuk őket erre" - fogalmazott a Veritas katolikus rádiónak nyilatkozva.

A radikális bűnbánat másik megnyilvánulása az önostorozás. Emberek tucatjai teljesen meztelenül, fejükön fekete csuklyával járták San Fernando utcáit csütörtökön és pénteken, kötélre csomózott bambuszdarabokkal ütögetve csupasz hátukat.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A Fülöp-szigetek Ázsia nagy katolikus országa, a népesség 80 százaléka a római katolikus egyházat követi a spanyol gyarmati idők óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!