szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Etnikai zaklatás miatt bírságolt meg szerdán a román Országos Diszkriminációellenes Tanács három romániai magyar ifjúsági válogatott jégkorongozót, akik tavaly decemberben egyik román társukat bántalmazták az öltözőben.

A három magyar fiatal, valamint román társuk az U16-os román jégkorong válogatott tagjai. Köztük szóváltás történt tavaly a december 1-jei edzésen, majd az öltözőben a magyar fiatalok törülközőkkel támadtak a román csapattársukra. A konfliktus már tavaly sajtónyilvánosságot kapott, miután kiderült, hogy a bántalmazott édesapja feljelentést tett a román jégkorong szövetségnél. A román média etnikai konfliktusként kezelte az ügyet.

A Román Olimpiai Bizottság eljárást indított, és meghatározatlan időre felfüggesztette a válogatottból a három sportolót. Időközben a diszkriminációellenes tanács is hivatalból eljárást indított, amely most zárult le. 

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: fejenként 200 lejre (13 600 forint) bírságolták meg a három magyar fiatalt, akik esetében a legenyhébb szankciót alkalmazták tekintettel arra, hogy kiskorúakról van szó - magyarázta Asztalos Csaba.  

"Igaz, hogy a román gyerek is provokálta a magyar csapattársait, akiket "bozgornak" (a magyarokra használt román gúnynév, jelentése hazátlan - a tud. megj.) nevezett, de akkor sem fogadható el a magyar fiatalok reakciója" - mondta a tanács elnöke.

Asztalos szerint a jégkorong szövetség is felelős a történtek miatt, hiszen nem tett semmit azért, hogy megelőzze ezt a konfliktust, és utólag sem lépett, hogy feldolgozza azt. Emiatt a tanács 2 ezer lejre (136 ezer forintra) bírságolta a szakszövetséget. Asztalos azzal sem ért egyet, hogy a román szövetség - amelynek Tánczos Barna az elnöke - éppen december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén tartott edzést. A tanács elnöke kételyeit fejezte ki, hogy március 15-én, a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából is edzettek volna.

Romániában a jégkorongot többnyire székelyföldi magyarok űzik, ezért a különböző korosztályú román válogatottak tagjainak többsége magyar nemzetiségű. A hoki időnként román-magyar etnikai konfliktusként értelmezve kerül a román sajtó figyelmébe. 

Legutóbb az keltett hatalmas felháborodást a román nyelvű médiában, hogy a Csíkszeredában szintén tavaly decemberben megrendezett Románia-Magyarország barátságos hoki mérkőzés előtt a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai állítólag elénekelték a magyar himnuszt a magyar válogatott tagjaival együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

Piros, zebra, gyalogos, záróvonal – ennek az autósnak mindegy volt

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki