szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hollandiában elérhető közelségbe került csütörtökön a jövő évi költségvetés megszavazása: a koalíciót eddig kívülről támogató PVV megvonta ugyan támogatását a kormánytól, de helyére "bejelentkezett" három másik párt - jelentette a holland média.

A liberális-keresztény jobbközép koalícióval szerda óta három kisebb párt, a baloldali liberális D66, a Baloldali Zöldek és a Keresztény Unió vezetői tárgyaltak. A Volkskrant honlapja szerint megállapodtak, hogy jövőre a költségvetési hiányt a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá szorítják. 

A pártok vezetői csütörtökön délután frakcióikkal egyeztettek, hogy megszerezzék a képviselők beleegyezését. Az NRC Handelsblad napilap hírportálja szerint az érintett frakciók végül szintén felsorakoztak vezetőik mögött.

A megállapodás lényegi eleme, hogy csaknem 14 milliárd euróval kurtítják meg a költségvetést, de úgy, hogy az a legkevésbé se fékezhesse a gazdaság növekedését. Várható, hogy 65-ről 66 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, valamint nem számíthatnak béremelésre a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok.

Emellett a kormány 19-ről 21 százalékra emelné az áfa-kulcsot, növelné a szeszesitalokra és a dohányárukra kivetett illetékek mértékét.

Hollandiának a hónap végéig kell benyújtania Brüsszelnek a 2013-as költségvetést, demonstrálva, hogy nem lépi túl a költségvetési hiány megengedett GDP-arányos 3 százalékát. A hágai parlament a várakozások szerint még csütörtökön este megkezdi a vitát a költségvetésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét