szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szerbiában, ahol vasárnap köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat, valamint elnökválasztást is tartanak.

Vasárnap Szerbiában köztársasági, vajdasági tartományi, önkormányzati választásokat és elnökválasztást is tartanak. A választójoggal rendelkező 6.770.013 polgár reggel hét és este nyolc óra között 8.390 szavazókörletben adhatja le voksát. 

Az EBESZ felügyelete alatt és a KFOR-erők biztosításával Koszovóban 90 szavazóhelyen szervezik meg a parlamenti és elnökválasztást az ott élő szerbiai állampolgárok számára, de helyhatósági választást nem tartanak. 

Az egyfordulós köztársasági választásokon 18 választási lista van. A magyar pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Polgári Szövetség (    MPSZ) nevű párt indított magyar jelölteket. A szerb parlament 250 képviselői helyéért 3065 jelölt verseng.

Míg köztársasági szinten arányos választási elv érvényesül, addig a tartományi képviselőház 120 képviselőjét vegyes választási rendszer alapján választják meg: hatvan képviselőt arányos és ugyanannyit többségi elv szerint választanak meg. A vajdasági voksokért 14 választási lista verseng, köztük négy magyar párt is indul a szavazatokért. 
Ez a választás is kétfordulós, akárcsak az elnökválasztás.

Az elnökválasztáson tizenkét jelölt indul, köztük magyar jelöltként Pásztor István, a VMSZ elnöke. A két igazán esélyes jelölt Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) és Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője. A közvélemény-kutatások több előrejelzést publikáltak az első fordulóra vonatkozóan: némelyek szinte azonos esélyt adtak kettejüknek, míg mások ötszázalékos előnyt jósoltak Tomislav Nikolicnak. Az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás második fordulója két hét múlva lesz.

Az önkormányzati választás egyfordulós. A több mint 6,5 ezer helyi képviselői mandátumért 87 párt több mint 50 ezer jelöltje indul. Az RTS rádió és televízió híradása szerint reggel nyolc órakor a részvételi arány nagyobb volt, mint a négy évvel ezelőtti választások idején.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!