szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz, és a jelekből ítélve a tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodort oda az óceán.

Az Anchorage-től 190 kilométerre fekvő Montague-sziget partjaihoz rengeteg bóját és styrofoam szigetelőanyagot, illetve más, könnyen vízfelszínen maradó hulladékot hordott a víz.

Patrick Chandler, az alaszkai partvidék kutatásával foglalkozó központ illetékese közölte, hogy sosem láttak még ennyi sodródó hulladékot. Mint mondta, a tenger éveken át hordja magával Alaszka partjaihoz az Ázsiából érkező hulladékot, ugyanakkor míg eddig például legfeljebb néhány tucat, Japánban használt fekete színű bója kötött ki a térségben, most több százzal van dolguk a környezetvédőknek.

Kézenfekvő, hogy a japán szökőárral vízbe került tárgyakról van szó. A környezetvédők szerint eltakarításuk 12 napig tart majd.

Számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban-években tonnaszámra érkezik fukusimai hulladék az amerikai és a kanadai partokhoz. Hawaiiban számítógépes modellezéssel próbálják meghatározni, hogy hol és mikor köt ki a szemét.

Áprilisban az amerikai parti őrség elsüllyesztett egy japán halászhajót, amely több mint egy éven át gazdátlanul hánykolódott az Csendes-óceánon. Kanadában május elején egy japán rendszámtáblás Harley-Davidson motorkerékpárt találtak a parton.

A tavalyi március 11-i pusztító földrengésben, illetve az azt követő szökőárban 20-25 millió tonna törmelék keletkezett. A szökőár idején egész házak, hajók, gépkocsik, bútorok és háztartási gépek kerültek a tengerbe, és nagy részük elsüllyedt Japán északkeleti partjainál.

Korábban olyan becslések láttak napvilágot, hogy egy-két millió tonna törmelék került az óceánba, s annak csak 1-5 százaléka éri el Hawaiit, illetve az amerikai és kanadai partokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok