szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország alkotmányának megsértésével vádolta Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és Németh Zsolt külügyi államtitkárt amiatt, hogy nem az RMDSZ-t, hanem a másik két erdélyi magyar pártot támogatják a választási kampányban. Kövér László kabinetfőnöke szerint Frunda György, az RMDSZ szenátora nem ismeri a magyarországi alaptörvényt, ezért valótlanságokat állít.

Erről a Krónika és az Új Magyar Szó című romániai magyar napilapok számoltak be csütörtökön. Frunda - aki az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje - úgy véli, Kövér és Németh azzal sértette meg a magyar alkotmányt, hogy a Magyar Polgári Pártot (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) támogatják a romániai helyhatósági választási kampányban, miközben Frunda szerint a magyar alkotmány kimondja, hogy a magyar kormánynak a határon túli magyarság választott képviselőit kell támogatnia. A szenátor emlékeztetett, hogy több mint húsz éve az RMDSZ képviseli az erdélyi magyarságot.

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) alapszabályzatát és a nemzetközi pártegyezségeket is felrúgja - hangoztatta Frunda, hiszen az EPP-nek tagja mind a Fidesz, mind az RMDSZ, így Frunda szerint Orbán Viktor politikai alakulatának az RMDSZ-t kellene támogatnia - olvasható az erdélyi magyar lapokban.

A román ellenzékhez közel álló Romania libera című napilap kommentátora szerint Victor Ponta román miniszterelnök a Kövér látogatása ügyében tanúsított agresszív magatartásával az erdélyi románok körében próbál több szavazatot szerezni a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjei számára, de valójában az RMDSZ pozícióit gyengíti és az EMNP-t, valamint az MPP-t erősíti. A szerző szerint Bukarestnek semlegesen kellett volna viszonyulnia a magyar pártok közötti harchoz.

Az újságíró szerint Nyirő József erdélyi író újratemetése ügyében a román hatóságok akkor lettek volna "okosak", ha nem tiltják meg a kegyeleti aktust, hanem sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy Magyarország a "nacionalista, antiszemita és antidemokratikus ideológia egyik markáns képviselőjének" emléke előtt tiszteleg.

Kövér kabinetfőnöke szerint Frunda György valótlanságokat állít

Kövér László kabinetfőnöke szerint Frunda György, az RMDSZ szenátora nem ismeri a magyarországi alaptörvényt, ezért valótlanságokat állít, amikor annak megsértésével vádolja a magyar házelnököt. Veress László a román kormányfő nyilatkozatára is reagált az MTI-nek, és azt mondta: Kövér László azt az európai stratégiát követi, amelynek lényege, hogy összetartozunk.

Kövér László kabinetfőnöke kiemelte: nagyon lebecsüli az erdélyi magyarságot az, aki úgy gondolj, hogy akár választási kampányokban, akár azon kívül, az erdélyi magyarok, szavazók befolyásolhatók. Az erdélyi magyarságnak joga van a tájékozódáshoz, ugyanúgy, mint a határon túli román közösségeknek is - szögezte le.

Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatára - miszerint Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének erdélyi látogatása nem egyedi eset, hanem egy stratégia része, amellyel "radikalizálni kívánják a romániai magyar közösséget a román állam intézményei ellen" - azt mondta: a magyar házelnök ugyanazt a stratégiát követi, mint a román politika követ a határon túli román közösségek esetében. Azt az európai stratégiát, hogy összetartozunk - mondta.

Bízunk abban, hogy a román kormánnyal együtt tudunk működni a határon túli magyar, illetve a határon túli román közösségek helyzetének javításában - fogalmazott Kövér László kabinetfőnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország