szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Katonai célokra is használható kommunikációs eszközöket szállított egy görög és egy olasz cég Szíriának - értesült a Wikileaks portáltól az AP amerikai hírügynökség. A hírügynökség információi szerint több évig tartott, amíg a görög Intracom SA és az olasz Selex Elsag kiépítette az egész Szíriát lefedő kommunikációs hálózatot. A cégek több ezer kézi, illetve gépjárművekre és helikopterekre szerelhető rádió adó-vevő készüléket szállítottak Szíriának.

"Az effajta műszaki segítségnyújtás kifejezetten nem kívánatos, mert az emberek elnyomására használják" - hangsúlyozta Marietje Schaake holland liberális európai parlamenti képviselő nyilatkozatában. Schaake szeretné elérni, hogy szigorúbb szabályok vonatkozzanak az autoriter államokkal folytatott kereskedelemre. "Az, hogy ezek uniós országokban lévő cégek, árt a hitelességünknek" - magyarázza az EP-képviselő.

Szakértők szerint a két cég valószínűleg semmilyen nemzetközi jogi előírást, semmilyen Szíria ellen érvényben lévő szankciót nem sértett meg. Az Intracom és a Selex is tagadja, hogy törvényt sértett volna.

Az Intracom közleményben tudatta, hogy polgári és nem katonai telekommunikációs eszközöket szállítottak Szíriának "a vonatkozó exportelőírások teljes tiszteletben tartásával". A cég közleménye szerint a rendszer működtetésében nincs szerepük, vagyis nem tudják ellenőrizni, mire használják a kommunikációs berendezéseket. A cég azt állítja: a szíriai helyzet miatt fel is függesztették tevékenységüket a közel-keleti országban.

A Selex tulajdonosa, a Finmeccanica szintén hangsúlyozza, hogy a leszállított kommunikációs rendszert "kizárólag polgári és nem katonai célra" szánták. Hozzáteszik, az ügylet még azelőtt lezárult, hogy Szíriában kitört volna a konfliktus.

Az AP birtokába jutott információk viszont ellentmondani látszanak a két cég állításainak. A hírügynökség bizonyítékai szerint a távközlési rendszert katonai szempontok alapján tervezték, e-mail üzenetek pedig arról tanúskodnak, hogy mindkét cég technikai támogatást nyújtott szíriai tisztségviselőknek még idén februárban is, amikor már majdnem egy éve tartott a szíriai konfliktus.

A kiszivárgott információk és a két közlemény közötti ellentmondásokat egyik vállalat szóvivője sem volt hajlandó tisztázni.

A két cég egy úgynevezett "TETRA" rádióhálózat kiépítésére kapott 40 millió eurós megbízást a damaszkuszi távközlési és technológiai tárca egyik háttérintézményétől. Ilyen "TETRA" rendszerű rádiókat használ a londoni Heathrow repülőtér személyzete és a brit parti őrség is, de a rádiók rendőri és katonai célokra is alkalmazható. Európa számos rendőrsége és az izraeli haderő is TETRA-rendszerekkel kommunikál.

Egy szakértő szerint, mint minden technológiát, ezt is lehet jóra és rosszra is használni egyaránt. "Mentőegységek, segélyszervezetek életeket menthetnek vele, egy elnyomó rendszer viszont a másként gondolkodók elleni akció összehangolására is használhatja" - mondja a TETRA-rendszerekről Marcus Carey biztonságtechnikai kutató.

Az AP hírügynökség a birtokába jutott dokumentumok alapján megállapítja, hogy a görög Intracom minden bizonnyal tudott arról, hogy a cég felszerelései a szíriai hadsereg vagy a rendőrség birtokába kerülnek, arra nem találtak konkrét bizonyítékot, hogy az olasz Selex is tudott volna erről. A Selex az adó-vevő készülékeket szállította, míg a hálózat infrastruktúráját az Infracom építette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány