szerző:
MTI/Reuters/Hina
Tetszett a cikk?

Horvátország egyelőre nem tervezi, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul pénzügyi támogatásért - jelentette ki az ország pénzügyminisztere.

Slavko Linic azt mondta, hogy a helyi sajtóban megjelent híresztelések szerint a kormány jövőre az IMF segítségét kérheti. A pénzügyminiszter kijelentette: Zágráb csak abban az esetben kezdene tárgyalásokat a washingtoni székhelyű pénzintézettel, ha a nemzetközi hitelminősítők rontanák Horvátország adósi besorolását. 
A jövő júliusban az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátország adósi besorolása mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítőnél csak egy fokozattal áll a befektetésre már nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategória fölött, leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. 
A horvát jegybank és a Nemzetközi Valutaalap egyaránt a gazdaság zsugorodására számít az idén, míg a kormány mérsékelt növekedést vár. 
A horvát hazai össztermék (GDP) az elmúlt három évben csökkent. A gazdaság teljesítménye az idei első három hónapban 1,3 százalékkal csökkent, a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékkal hanyatlott éves összevetésben. A munkanélküliség magas, májusban 18 százalék volt. Ugyanebben a hónapban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent éves szinten, a kiskereskedelmi forgalom pedig 4,4 százalékkal esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea