szerző:
MTI

Nem fellebbez a huszonegy éves börtönbüntetést kiszabó ítélet ellen Anders Behring Breivik - közölte ügyvédjén keresztül a norvég tömeggyilkos a pénteki ítélethirdetés után. Az ügyvéd azt is közölte, hogy Breiviket "nem lepte meg" a bíróság döntése. "Azt mondta, most, hogy beszámíthatónak nyilvánították, nem fog fellebbezni" - közölte Geir Lippestad ügyvéd.

Breivik az ítélethirdetéskor elégedett mosollyal nyugtázta, hogy a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta azért, mert tavaly júliusban 77 emberrel végzett két terrorakció során. Korábban azt mondta ugyanis, hogy ha a bíróság elmeháborodottnak nyilvánítaná, az rosszabb lenne, mint a halál. Ugyanakkor a magát "iszlámellenes harcosnak" nevező terrorista a 21 éves börtönt tanúvallomásában "szánalmasnak" nevezte, szerinte a "logikus ítélet" halálbüntetés vagy felmentés lett volna.

Az ítélet indoklásában az olvasható, hogy Breivik "antiszociális és narcisztikus jellemvonásokkal" rendelkezik, személyiségzavarban szenved, de nem elmebeteg.

Az első pszichiátriai vizsgálat még paranoid skizofréniát állapított meg a sokszoros gyilkosnál, és emiatt büntetőjogi felelősségre vonásáról nem lehetett volna szó. Egy újabb vizsgálat szerint ugyanakkor nem állapítható meg elmebaj a 33 éves férfinál, csak személyiségzavar, ami nem zárja ki a büntethetőséget. A bíróság erre a második szakvéleményre támaszkodott, amikor meghozta az ítéletet.

Breivik büntetése korlátlan ideig meghosszabbítható, ha büntetése lejártakor úgy ítélik meg, hogy továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Az ügyészség sem fellebbez a sokszoros norvég gyilkos, Anders Behring Breivik ügyében. Alapos volt a bizonyítási eljárás, nincs rá ok, hogy folytassuk az ügyet - mondta Svein Holden ügyész pénteken a norvég fővárosban.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek azt mondták: elégedettek az ítélettel.

"15 percig ordítani akar vele"

"Megkönnyebbültem. Sok üzenetet kaptam az ügyfeleimtől, akik azt mondták, hogy igazságos ítélet született, örülnek neki, hogy véget ért (az ügy) és soha többet nem kell látniuk (Breiviket)" - ezt mondta Mette Yvonne Larsen ügyvéd, "bátor és független" ítéletnek nevezve a bíróság döntését.

"Az, hogy beszámíthatónak nyilvánították Breiviket, lehetővé teszi a családok számára, hogy lezárják magukban a történteket" - mondta Froda Elgesem, egy másik, szintén a hozzátartozókat képviselő ügyvéd.

©

"Azt kapja, amit érdemelt. Nem érdekel, hogy őrült-e vagy sem, ameddig olyan büntetést kap, amilyet megérdemel" - mondta Alexandra Pelte, a támadás egyik 18 éves túlélője. "Nagyon megkönnyebbültem, és örülök az ítéletnek. Úgy vélem, őrült, de ez nem pszichológiai, hanem politikai elmebaj. (Breivik) egy szánalmas alak" - mondta Tore Sinding Bekkedal, egy másik túlélő.

Egy harmadik túlélő úgy nyilatkozott, hogy meg akarja látogatni a börtönben az elítéltet és "15 percig ordítani akar vele". "Nem akarom bántani, mert megvetem az erőszakot, most jobban, mint valaha. De üvölteni akarok vele, el akarom magyarázni neki, hogy micsoda egomániás tömeggyilkos, hogy ennyi ember életét tönkretette" - mondta Per Anders Langerod.

Korábban egyesek arra figyelmeztettek, hogy a szélsőjobboldali tömeggyilkos beszámíthatónak nyilvánítása esetén elérné célját: azt, hogy ne egy tomboló őrültként, hanem politikai terroristáként tekintsenek rá. A férfi nem titkolt célja volt, hogy pere során terjessze szélsőséges gondolatait. Az eljárás során a férfit több, eltérő végkövetkeztetésű pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Ugyanakkor egy felmérés szerint a norvégok 70 százaléka úgy véli, hogy egy ilyen összetett támadást egy elmeháborodott ember nem tudott volna elkövetni. Az ítélethirdetést követően egy norvég hírportál internetes szavazásán a válaszadók nagy része "megkönnyebbült" vagy "elégedett" volt az ítélettel.

Luxusbörtön

Breiviket kényelmes ágy, konditerem és laptop is várja magánzárkájában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Terror

Breivik bűnös és épelméjű: 21 év börtönt kapott

Bűnösnek mondta ki az olsói bíróság Anders Behring Breiviket, aki tavaly 77 embert gyilkolt meg a norvég fővárosban, illetve a közeli Utoya-szigeten lévő ifjúsági táborban. A tömeggyilos korábban közölte, csak akkor fellebbez, ha elmebetegnek mondják ki.

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része