szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban a Die Welt című konzervatív napilap és a Die Zeit című liberális hetilap a nagyköveti értekezleten elmondott miniszterelnöki beszéddel foglalkozott pénteken internetes kiadásában.

A Die Welt Orbán Viktor Európa Hold-stratégiáján gúnyolódik címmel számolt be a beszédről. A szerző, Boris Kálnoky kifejtette: a kormányfő az uniós válságkezelési stratégiát teljességgel elhibázottnak nevezve "provokálja az EU-t". Kiemelte: "Orbán bel- és külföldi bírálói számára arcátlanságnak tűnhet" az a kijelentés, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország sikeresebben kezeli a válságot, mint az euróövezeti tagállamok, hiszen "Magyarország éppen most próbál egy 15 milliárd eurós vészhelyzeti kölcsönt szerezni az EU-tól és az IMF-től".

Ugyanakkor Orbán "egyértelmű sikereket" is elkönyvelhet, amelyek alátámasztják állítását - tette hozzá, megjegyezve, hogy a huszonhetek közül kizárólag Magyarországnak sikerült külső segítség nélkül csökkenteni az államadósságát 2012 első negyedévében.

A Die Zeit a Die Welt tudósítása alapján készített beszámolójában azt emelte ki, hogy a kormányfő gondosan megtervezettnek nevezte az unióval kialakult konfliktusokat, a válság okát pedig abban látja, hogy Németország gazdasági ereje jóval meghaladja az euróövezeti társországok erejét.

A hetilap a válságkezelés sikerességére vonatkozó kijelentéssel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország "még mindig az államcsőd szélén áll", az EU és az IMF viszont "újra és újra felfüggeszti" a hiteltárgyalásokat, mert úgy véli, hogy "Orbán különböző reformjai fenyegetik a demokráciát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén