szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy hatvan örmény tiltakozott pénteken Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ellen a moszkvai magyar nagykövetség előtt. Az örmények Safarov Magyarországra való visszaszállítását követelték.

Az Oroszországi Örmények Szövetsége szervezte a csendes tüntetést a magyar diplomáciai képviselet Moszfilmovszkaja utcai épülete elé.

Az orosz és örmény zászlókkal felvonult tiltakozók a rendőrség által kijelölt útszakaszon, a kerítéssel szemben tiltakozhattak. Többen papírpénzeket és egyebek között "A megvásárolható bürokraták szégyent hoznak a magyar népre" feliratot tartották a kezükben.

Mások azt írták transzparensükre, hogy "A humánus eljárás alkalmazása a bűnözővel szemben, aki nem bánta meg tettét, az áldozat emlékének megsértése".

Az oroszországi örmények szerint Magyarország és Azerbajdzsán "baltás diplomáciát" folytatott, valamint "a nacionalizmus - Azerbajdzsán politikája". A magyar nagykövetség előtti tiltakozó akció egyik résztvevője szerint a történtek után - mint a feliraton szerepelt - "A megfelelő magyar válasz Hegyi Karabah Köztársaság elismerése lenne".

A körülbelül másfél óráig tartó, békés akció végére a tiltakozók egy reklámszatyornyi papír játékdollárost gyűjtöttek össze, a földre pedig aprópénzt dobáltak, de a magyar nagykövetség biztonságára ügyelő rendőrök nem hagyták, hogy bedobják a misszió területére, vagy otthagyják előtte.

Az Oroszországi Örmények Szövetségének két képviselőjét fogadta Íjgyártó István, moszkvai magyar nagykövet és ismertette a magyar álláspontot. A misszióvezető átvette a szervezet petícióját, amelyben azt követeli: a magyar kormány érje el, hogy Ramil Safarov azeri tisztet visszaszállítsák Magyarországra, és ott töltse le az örmény katonatársa meggyilkolásáért Budapesten kiszabott életfogytiglani szabadságvesztést.

Abramjan Ara Arsavirovics, az oroszországi örmények szervezete és az Örmény Világkongresszus elnöke az MTI-nek elmondta, hogy nem a magyar népet hibáztatják, de elvárják, hogy a magyar vezetés kijavítsa hibáját. A magyar kormánynak szerinte el kell ítélnie az azeri vezetés lépéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak