szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Világszerte csaknem a felére csökkent a gyermekhalandóság 1990 óta az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint; míg 22 éve még több mint 12 millió öt év alatti gyermek halt meg, addig 2011-ben 6,9 millió.

Az UNICEF által helyi idő szerint szerdán New Yorkban ismertetett jelentéséből kiderült: 1990-ben ezer élveszületésre 87 haláleset jutott, tavaly viszont már "csak" 51, ami 41 százalékos csökkenést jelent. Az előrelépések ellenére az ENSZ által meghirdetett millenniumi célokban az szerepel, hogy a gyermekhalandóságot 2015-ig kétharmadával kell visszaszorítani. 

A kedvező adatok mögött egyenlőtlenségek mutatkoznak: a legnagyobb kockázatok a legszegényebb és a legfiatalabb gyerekeket érintik. Az öt év alattiaknál a halál leggyakoribb okai a terhesség alatti komplikációk és a születés. A halálesetek 40 százalékát az első 28 napban észlelték, 2011-ben csaknem hárommillió újszülött nem érte túl az első négy hetet.

Különösen nagy a fekete-afrikai és dél-ázsiai országokban annak a kockázata, hogy a gyerekek elkerülhető vagy kezelhető betegségekben halnak meg. A legmagasabb a gyermekhalandóság Sierra Leonéban, ahol tavalyi adatok szerint ezer élveszületésre számolva 185 gyerek nem éli meg az ötödik születésnapját. Összehasonlításképpen: a világ egyik legfejlettebb országában, Németországban három ez a szám.

2011-ben öt országra koncentrálódott az öt évnél fiatalabb gyerekek halálozásának többsége: Indiára (24 százalék), Nigériára (11 százalék), a Kongói Demokratikus Köztársaságra (7 százalék), Pakisztánra (5 százalék) és Kínára (4 százalék). Több ország is látványos javulást ért el: Laoszban 72, Kelet-Timorban 70, Libériában 68, Bangladesben pedig 67 százalékkal szorult vissza a gyermekhalandóság 1990 és 2011 között. A halálesetek kétharmadát tüdőgyulladás, hasmenés vagy a malária okozza.

Az UNICEF számításai szerint naponta 19 ezer öt év alatti gyerek hal meg a világon, ez 14 ezerrel kevesebb az 1990-ben tapasztaltnál. Az ENSZ Gyermekalapja elsősorban az oltási kampányoknak, a javuló higiéniának és ivóvíz-ellátásnak, illetve olyan óvintézkedéseknek, mint a maláriát terjesztő szúnyogok ellen védő moszkitóhálónak tulajdonítja az előrelépést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben