szerző:
MTI

A tervek szerint iszlám témájú karikatúra lenne egy német szatirikus lap következő számának címlapján. A német külügyminiszter ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy nem szabad tovább tüzelni a muzulmán világban kelt felháborodást.

Gudio Westerwelle berlini sajtótájékoztatóján azt mondta: "a véleményszabadság nem a más vallásúak sértegetésének szabadsága", és aki a vélemények szabadságára hivatkozik, annak a felelősséget is vállalnia is kell a véleményéért. A német diplomácia vezetője ezt újságírói kérdésre válaszolta azzal kapcsolatban, hogy a Titanic című szatirikus lap szerkesztősége a következő szám címlapjára muzulmán témájú karikatúrát tervez. Westerwelle hangsúlyozta, hogy megjegyzése nem konkrét kiadványra vonatkozik. Hozzátette: óv attól, hogy bárki is "olajat öntsön a tűzre".

Pénteken elővigyázatosságból a muzulmán világ számos országában zárva tart a német nagykövetség, és a régióban mindenütt megerősítik a német diplomáciai képviseletek védelmét - jelentette be a külügyminiszter. Hozzátette: "a helyzettől függően" további nagykövetségek bezárásáról is dönthetnek.

Előző pénteken Kartúmban, a szudáni fővárosban a feldühödött tömeg megtámadta a német nagykövetséget. A képviseletet már korábban kiürítették, a német diplomatáknak így nem esett baja, de az épület kigyulladt a támadásban.

A Titanic főszerkesztője csütörtökön azt közölte, hogy a következő, szeptember végi szám címoldalán megjelenő karikatúra egy muzulmán harcost ábrázol, a karjában Bettina Wulff-fal, Christian Wulff volt német államfő feleségével, aki újabban gyakran szerepel a bulvárlapokban. A rajz alatt egy felirat is áll majd, amely szerint "felfordult a nyugati világ - Bettina Wulff Mohamed-filmet forgat".

A kartúmi támadást helyi beszámolók szerint nemcsak az iszlámellenes amerikai videofilm váltotta ki, helyi vallási vezetők napokig hangolták Németország ellen híveiket, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy német szélsőjobboldali csoportok iszlámellenes tüntetéseket tartanak és Mohamed prófétát gyalázzák.

A héten a francia Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap címlapján közöltek Mohamed-karikatúrát, pénteken 20 országban zárták be miatt a francia külképviseleteket és iskolákat. A lapot utánnyomják, miután az eredeti példányokat egy nap alatt elkapkodták.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Vicces videóval zárta le a telet a Magyar Közút

Vicces videóval zárta le a telet a Magyar Közút

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Lecsukhatják hazájában a Football Leaks szivárogtatóját

Lecsukhatják hazájában a Football Leaks szivárogtatóját

Orbán főtanácsadója Weber új ötletéről: Ez birodalomépítés

Orbán főtanácsadója Weber új ötletéről: Ez birodalomépítés