szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államokban készült iszlámellenes videofilm rendezőjének fejére szombaton a pakisztáni kormány egyik minisztere.

Gulam Ahmed Bilur vasútügyi miniszter 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forint) ajánlott fel az általa "istenkáromlónak" nevezett filmkészítő megöléséért.
Bilur a szélsőséges iszlamista tálibokat és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot is felszólította, hogy csatlakozzon ehhez a "nemes ügyhöz".

Los Angelesben múlt hét pénteken rendőri védelem alá helyezték a film feltételezett producerét, akiről kiderült, hogy egyiptomi származású és kopt keresztény. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon az 55 éves férfit, akit 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre elítéltek, de azóta feltételesen szabadlábra került. Nakoula az iszlám világbeli zavargások kitörése után álnéven, izraeli-amerikai ingatlanbefektetőként adott interjút több sajtóorgánumnak. Filmjét a CNN hírtelevízió szerint amerikai iszlámellenes csoportok támogatták.

Pakisztánban szombaton újra ezrek vonultak az utcákra, hogy tüntessenek az iszlámellenes amerikai film ellen, a tiltakozások rendbontás nélkül értek véget, szemben a pénteki, Karacsiban és Pesavarban lezajlott több tízezres erőszakos megmozdulásokkal, amelyekben 23 ember halt meg, és több mint kétszáz megsebesült. Ez a két incidens követelte a legtöbb áldozatot azóta, hogy A muszlimok ártatlansága című, Mohamed prófétát és az iszlám vallást gyalázó amatőr amerikai videofilm 11 napja felkerült a világhálóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!