szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tartalmilag kiegyensúlyozatlannak találta az osztrák köztelevízió programkínálatát a médiahatóság, a televízió vitatja a szakvélemény megállapításait és fellebbezni készül.

A Kommaustria pénteki döntésében azt mondta ki, hogy az ORF 2010-11-ben nem teljesítette a közszolgálati rádióról és televízióról szóló törvény előírásait, mert nem biztosította, hogy a tájékoztató-, a kulturális, a szórakoztató és a sportműsorok kiegyensúlyozott arányban legyenek jelen műsorkínálatában. Megállapítása szerint a kulturális műsorok aránya az ORF egyes és kettes csatornáján aránytalanul kevés volt a szórakoztató műsorokhoz képest.

Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója a tévé "függetlenségébe való beavatkozásnak" nevezte a hatósági határozatot, és kijelentette, hogy "minden jogi eszközzel" küzdeni fognak ellene. Egy szombati lapnak nyilatkozva jogtalannak nevezte, hogy a hatóság "pontos százalékarányokat írjon elő". Vitatta a jelentés függetlenségét is, nézete szerint annak szerzője "túlságosan kötődik a német tulajdonú kereskedelmi tévékhez".

A vezérigazgató az interjúban a magyar médiahatóság körüli vitára is utalt, és annak működéséhez hasonlította a Kommaustria vizsgálatát.

"Egész Európában felhördültek, mert Magyarországon a médiahatóság pontosan előírja, mi történjen a közmédiánál, és most ez történik Ausztriában is" - fogalmazott Wrabetz a Die Pressének nyilatkozva.

A hatóság a kereskedelmi adók panasza nyomán indult eljárásában most először kimondta, hogy a törvény alapján meghatározott százalékarányoknak kell teljesülniük az ORF1-en és az ORF2-n. Egy csatornán legkevesebb három kategóriában több mint tíz százaléknyi műsoridőnek kell lennie, és legalább a csatornák valamelyikén több mint tíz százalékkal kell jelen lennie mindegyik témakörnek. A szakvélemény szerint ezek a feltételek nem teljesültek például a kulturális műsoroknál. Vita tárgya az is, hogy az egyes csatornák kínálatát külön, vagy együttesen kell-e számításba venni.

Tavaly október óta az ORF egy külön kulturális és egy sportadót is működtet. A jelentés egy másik megállapítása szerint az új tematikus csatornákkal együtt már "valószínűleg nagyrészt teljesíti" a követelményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot