szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább 146-an haltak meg pénteken Szíriában, pedig a muzulmán áldozati ünnep idejére elvileg tűzszünet lépett életbe - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A felkelőktől és egészségügyi forrásokból kapott értesülései alapján arról számoltak be, hogy 53 civil, 50 felkelő és 43 kormánykatona halt meg pénteken, a tűzszünet első napján Szíriában.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha ünnep idejére kezdeményezett tűzszünetet. A fegyvernyugvás péntek reggel lépett életbe, és négy napig, hétfőig tart.

A szíriai hadsereg ugyanakkor bejelentette: a fegyveres támadásokra ellentámadásokkal válaszol. A főparancsnokság péntek este azt is közölte, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszerének erői folytatják harcukat a felkelők ellen.

Szombaton, a tűzszünet második napján négy civil halt meg azokban a régiókban, amelyeket a hadsereg támadott. Egy férfival mesterlövész végzett, míg az ország déli részén fekvő Deraa tartományban egy gyereket a rendszerhez hű erők öltek meg.

Aleppó régióban harci repülőgépek - a tűzszünet kezdete óta először - repültek át számos település felett, míg a tüzérség Maaret al-Artik települést lőtte. Aleppó városát rakétákkal támadták, Szajjid Ali negyedben pedig szórványos lövöldözés volt.

Damaszkusz tartományban a tüzérség támadásában két civil meghalt. A hadsereg lőtte a felkelők ellenőrzése alatt álló, a fővárostól 13 kilométerre északkeletre fekvő Dumát, illetve több közeli települést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!